Sko­ro ni­ko­me ko je vi­še od jed­nom bio na ne­kom ko­mer­ci­jal­nom re­vi­ru ne tre­ba ob­ja­šnja­va­ti da iako na ta­kvim vo­da­ma ri­be ima mno­go vi­še ne­go u otvo­re­nim ni­je uvek la­ko za krat­ko vre­me je pod­sta­ći da se hra­n,i i to baš onim što smo mi spre­mi­li za pri­ma­mu i ma­mac. Ovog pu­ta je vr­sni ša­ran­dži­ja sa svo­jim ko­le­gom us­peo u to­me

Ver­ti­kal­no dži­go­va­nje ste­klo je po­sled­njih go­di­na ši­rom Evro­pe i kod nas veliki broj pri­sta­li­ca, jer omo­gu­ća­va br­zu pre­tra­gu te­re­na i iza­zov­no pre­zen­to­va­nje mam­ca kom ak­tiv­ne gra­blji­vi­ce če­sto ne mo­gu da odo­le. Ne­ka­da, me­đu­tim, ta teh­ni­ka ni­je pri­men­lji­va, a od­li­čan re­zul­tat mo­že­mo po­sti­ći još uvek kla­sič­nim pre­zen­ta­ci­ja­ma, ko­je su mno­gi bez­raz­lo­žno ot­pi­sa­li, iako su u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma i da­lje vr­lo efi­ka­sne

Po­ro­dič­ni od­la­sci na go­di­šnji od­mor ret­ko ka­da pru­ža­ju ri­bo­lov­cu mo­guć­nost za iole pro­duk­tiv­ni­je pe­ca­nje i uglav­nom se svo­de na ubi­ja­nje vre­me­na iz­me­đu dru­gih ne­iz­be­žnih za­jed­nič­kih ak­tiv­no­sti. Ali uz ma­lo sre­će i tru­da, te do­sta zna­nja pri­me­nje­nog na na­la­že­nje naj­bo­ljeg si­ste­ma, hra­ne i mam­ca, kraj­nji re­zul­tat mo­že bi­ti i spek­ta­ku­la­ran

Ne­ma iole is­ku­sni­jeg ri­bo­lov­ca kom se ni­je de­si­lo da za­pu­ca da­le­ko od ku­će na­kon do­bi­ja­nja in­for­ma­ci­je da ri­ba ne­gde ve­o­ma do­bro ra­di i da po do­la­sku na od­re­di­šte sa­zna da je za­ka­snio dan-dva. Ovo, me­đu­tim, ni­je ta­kva pri­ča – ri­ba je, za pro­me­nu, bi­la na svom me­stu, u još ve­ćem bro­ju i ve­ćeg ape­ti­ta, ta­ko da je­ uži­va­nje bi­lo pot­pu­no

Tol­sto­lo­bik je po­stao jed­na od naj­a­trak­tiv­nih ri­ba za na­še pe­ca­ro­še sa te­ku­ćih i sta­ja­ćih vo­da. Za­vi­sno od kon­kret­nih uslo­va, naj­če­šće se pe­ca na plo­vak ili du­bin­ski – sa hra­ni­li­com, a ovog pu­ta vam pru­ža­mo do­kaz da se mo­že uspe­šno lo­vi­ti i na uobi­ča­je­ni fi­der pri­stup ko­jim se hva­ta­ju be­la ri­ba, ba­bu­ška i dru­gi ci­pri­ni­di