Sve br­ži tem­po ži­vo­ta uči­nio je i da ri­bo­lov­ci ma­sov­no na­sto­je da ono ma­lo vre­me­na ko­je ima­ju za pe­ca­nje is­ko­ri­ste naj­e­fi­ka­sni­je što mo­gu, pa mno­gi idu na vo­de na ko­ji­ma je ri­bo­lov lak i za ko­je se ne tre­ba po­seb­no pri­pre­ma­ti. Ima, me­đu­tim, i onih ko­ji po­stu­pa­ju pot­pu­no dru­ga­či­je i po­se­ban iza­zov na­la­ze u tra­­že­nju do­bit­nog pri­stu­pa u okol­no­sti­ma u ko­ji­ma im ni­šta ne ide na ru­ku

Po­sle ni­za go­di­na u ko­ji­ma se gr­geč sla­bo ja­vljao, pa mu ni ri­bo­lov­ci ni­su po­sve­ći­va­li ve­li­ku pa­žnju, si­tu­a­ci­ja se na na­šoj naj­vi­šoj pla­nin­skoj aku­mu­la­ci­ji ove se­zo­ne zna­čaj­no pro­me­ni­la. Na ma­le ve­štač­ke mam­ce se ban­dar od­lič­no lo­vi, te ga mno­gi ci­lja­no pe­ca­ju, a eks­pe­ri­men­ti­sa­nje sa raz­li­či­tim va­ra­li­ca­ma i pre­zen­ta­ci­ja­ma do­ne­lo je ne­ka za­ni­mlji­va za­pa­ža­nja

Lov be­le ri­be vo­žnjom plov­ka iz­u­zet­no je po­pu­la­ran na na­šim re­ka­ma mren­skog re­gi­o­na, a po­go­to­vo na Dri­ni, či­ji je sred­nji tok po­znat po ulo­vi­ma ka­pi­tal­nih sko­ba­lja i plo­ti­ca. Mo­že se, me­đu­tim, le­po pe­ca­ti i u do­njem to­ku, na­ro­či­to ako se vo­di ra­ču­na o ne­kim na­o­ko sit­nim ali vr­lo bit­nim stva­ri­ma pri iz­bo­ru me­sta, pri­bo­ra, pre­zen­ta­ci­je i na­či­na hra­nje­nja

Odav­no je re­če­no da ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca naj­pre že­li da upe­ca što vi­še ri­be, a da na­kon te fa­ze mno­gi poč­nu da se zan­i­ma­ju za lov ka­pi­ta­la­ca. Ne­ki sma­tra­ju da će ulo­vi krup­nih ri­ba do­ći prak­tič­no sa­mi od se­be, ali ima sve vi­še onih ko­ji uvi­đa­ju da se za ta­kav re­zul­tat tre­ba po­seb­no spre­mi­ti i u nje­ga ulo­ži­ti vre­me i trud

Jed­na od naj­ve­ćih pro­me­na ri­bljeg fon­da u do­njem to­ku Sa­ve u po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na ogle­da se u sve ve­ćoj broj­no­sti plo­ti­ce i u po­ve­ća­nju nje­ne pro­seč­ne lov­ne ve­li­či­ne. Po­pu­la­ci­ja ove atrak­tiv­ne ri­be to­li­ka je da znal­ci sve če­šće od­lu­ču­ju da ci­lja­no lo­ve baš nju, što se uz pra­vi­lan pri­stup mo­že i te ­ka­ko is­pla­ti­ti