Pe­ca­nje tol­sto­lo­bi­ka plov­ka­ro­škim pri­bo­rom je iz­u­zet­no atrak­tiv­na, ali i zah­tev­na di­sci­pli­na. Po­treb­no je obi­la­to hra­ni­ti od po­čet­ka do kra­ja pe­ca­nja, a neo­p­hod­no je i ve­li­ko str­plje­nje, jer ni­je ret­kost da sa­ti­ma za­ba­cu­je­mo i vo­zi­mo plo­vak pre ne­go što se ja­vi sa­mo jed­na ri­ba, ko­ju pri tom ni­je la­ko sa­vla­da­ti čak ni vr­lo ja­kim i do­bro ukom­po­no­va­nim pri­bo­rom. Ali, ka­da se uspe, sve mu­ke se za­bo­ra­vlja­ju

La­ko i ul­tra­la­ko va­ra­li­ča­re­nje iz go­di­ne u go­di­nu ima sve vi­še po­bor­ni­ka ši­rom sve­tas, pa i kod nas. A jed­na od glav­nih ri­ba ko­je se i ši­rom Evro­pe i u Sr­bi­ji ci­lja­no lo­ve ma­lim ve­štač­kim mam­ci­ma i ose­tlji­vim pri­bo­rom je ban­dar, či­je pe­ca­nje po­vre­me­no ote­ža­va, ali i či­ni iza­zov­ni­jim gra­blji­vi­ca ko­ja sa njim de­li ži­vot­ni pro­stor u ve­ći­ni sta­ja­ći­ca

Po­re­de­ći naj­če­šće ko­ri­šće­nu fi­der mon­ta­žu i ele­men­te ko­ji se za nje­no pra­vlje­nje ko­ri­ste da­nas, sa oni­ma ko­ji su bi­li ak­tu­el­ni pre de­se­tak go­di­na, mož­će­mo ja­sno vi­de­ti ko­li­ko je mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com na­pre­do­vao za krat­ko vre­me i u kom prav­cu

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca mi­sli da su glav­ni fak­to­ri uspe­ha u ri­bo­lo­vu iz­bor me­sta i mam­ca, i ka­da na­i­đu na vest o tro­fej­nom ili bo­ga­tom ulo­vu, pa­žnju obra­ća­ju sa­mo na te ele­men­te. A ve­o­ma če­sto pre­su­di ne­ki dru­gi fak­tor, ko­ji ve­ći­ni iz­mi­če, kao što po­ka­zu­ju i dva no­va ka­pi­ta­la­ca Ne­na­da Milj­ko­vi­ća

Lov smu­đa po­vla­če­njem mr­tvog ke­de­ra na pr­vi po­gled de­lu­je kao jed­no­stav­na teh­ni­ka, u ko­joj ne­ma mno­go ni­jan­si ni­ti pro­sto­ra za ne­ka in­ven­tiv­na re­še­nja. Ipak, na sko­ro sva­koj ve­li­koj re­ci ima ri­bo­lo­va­ca, po­put ju­na­ka ove na­še pri­če, ko­ji ko­ri­ste ne­ki spe­ci­fi­čan si­stem