U fi­der teh­ni­ci su oduvek ko­ri­šće­ni na­men­ski kon­stru­i­sa­ni i spe­ci­fič­ni šta­po­vi, ali su ma­ši­ni­ce »po­zajm­lji­va­ne« iz va­ra­li­čar­skog, meč i ša­ran­skog ri­bo­lo­va. I da­nas je u na­če­lu tako – u upotrebi su če­kr­ci iste for­me kao ra­ni­je, s tim što na ne­ki­ma sa­da sto­ji ozna­ka »fe­e­der«, dok se ne­ki drugi mo­de­li, ko­ji su ste­kli mno­štvo po­klo­ni­ka me­đu lju­bi­te­lji­ma mo­der­nog ri­bo­lo­va sa hra­ni­li­com, pra­ve u ne­iz­me­nje­nom ob­li­ku i pro­da­ju pod istim ime­nom kao u vre­me kad su na­sta­li. Tek je ma­li broj ma­ši­ni­ca mo­di­fi­ko­van ka­ko bi bio po­seb­no pri­la­go­đen ovoj di­sci­pli­ni. Go­di­ne ma­sov­nog fi­der ri­bo­lo­va, na raz­li­či­tim vo­da­ma i u raz­li­či­tim uslo­vi­ma, po­mo­gle su da se is­kri­sta­li­še šta sve ne­ki če­krk tre­ba da ima i ka­ko mora da ra­di da bi se mo­glo re­ći da je do­bar za ovu teh­ni­ku.

Na­ša naj­ve­ća pla­nin­ska re­ka i da­lje je na mno­gim de­lo­vi­ma ve­o­ma bo­ga­ta be­lom ri­bom. Po­go­to­vo to va­ži za deo oko Ma­log Zvor­ni­ka, na kom se, za­hva­lju­ju­ći od­lič­nom ra­du ri­bo­ču­var­skih slu­žbi sa obe stra­ne Dri­ne, ri­blji fond po­sled­njih go­di­na zna­t­no opo­ra­vio. Ipak, i na ta­kvom te­re­nu i naj­u­me­šni­ji plov­ka­ro­ši mo­ra­ju ne­ka­da po­do­sta da se po­tru­de da bi do­šli do do­brog ulo­va

Na pr­vi po­gled, lov smu­đa vo­ble­ri­ma je kraj­nje prosta stvar. Oda­be­reš ne­ki pro­ve­re­no lo­van mo­del, za­ba­ciš ga na me­sto na ko­me se smuđ ja­vlja na po­vr­ši­ni, po­la­ko vo­diš i uhva­tiš ga. Me­đu­tim, stvar ni­je ni iz­bli­za ta­ko jed­no­stav­na, bar ne u naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va. Da bi­smo hva­ta­li jed­nu od naj­ce­nje­ni­jih gra­blji­vi­ca na­ših vo­da na tu vr­stu ve­štač­kih ma­ma­ca, mo­ra­mo po pra­vi­lu vo­di­ti ra­ču­na o vi­še fak­to­ra

Sve vi­še na­ših ri­bo­lo­va­ca do­bar deo vre­me­na pro­ve­de­nog na vo­di po­sve­ću­je lo­vu tol­sto­lo­bi­ka, pa ni­je ni čud­no što se ve­o­ma br­zo usa­vr­ša­va­ju i teh­ni­ke pe­ca­nja te ve­li­ke i bor­be­ne ri­be, ot­kri­va­ju no­vi re­cep­ti za pri­ma­me, a sve je ve­ći i iz­bor pri­men­lji­vog pri­bo­ra. Ovo­ga pu­ta vam vr­sni tak­mi­čar i naš no­vi sa­rad­nik ot­kri­va ka­ko on već ne­ko­li­ko se­zo­na ostva­ru­je sjaj­ne ulo­ve

Do pre ne­ku go­di­nu sko­ro da je bi­lo te­že iz­be­ći ba­bu­šku ne­go se le­po na­pe­ca­ti te ri­be. Me­đu­tim, iz se­zo­ne u se­zo­nu na mno­gim vo­da­ma se čak i nje­na po­pu­la­ci­ja sma­nju­je ili ona po­sta­je iz­bir­lji­vi­ja, a ne­gde se i po­vla­či pred agre­siv­nim cver­gla­nom ili me­nja na­vi­ke. U do­njem to­ku Ta­mi­ša, ri­bo­lov­ci su je u sep­tem­bru ko­nač­no do­če­ka­li, na­kon du­go vre­me­na