• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-633

Sadržaj broja 633

RI­BO­LOV BR. 633 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 28. MARTA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

KU­KU­RUZ I MA­LO STR­PLJE­NJA(Pro­leć­no pe­ca­nje ša­ra­na na »uhva­ti i pu­sti« re­vi­ru)

NJE­GOV TE­REN, NJE­GO­VA PRA­VI­LA (Neo­če­ki­va­no po­na­ša­nje bu­co­va sre­di­nom mar­ta)

OD MI­NU­SA DO KRAT­KIH RU­KA­VA (Iza­zov­no »test« pe­ca­nje be­le ri­be na grad­skom ke­ju u Pan­če­vu)

NEO­ČE­KI­VA­NO OZBILJ­NA IGRAČ­KA (Is­pro­ba­no na vo­di: Fil Fis­hing Lummy, du­ži­ne 1,85, t.b. 0,2-2 g)

KA­ŠI­KA S RE­POM (Jed­no­sta­van na­čin da pa­met­no is­ko­ri­sti­mo raz­bu­ca­nog si­li­kon­ca)

SPOR PO­ČE­TAK I FU­RI­O­ZAN KRAJ (Ve­o­ma za­ni­mlji­vo pro­leć­no fi­de­ri­sa­nje na Sa­vi)

KA­DA VR­BA PRO­PU­PI (No­vi cug so­ma na Be­ge­ju uz­vod­no od Zre­nja­ni­na na sa­mom po­čet­ku pro­le­ća)

NI NIM­FE NE PO­MA­ŽU (Va­ra­li­čar­sko-mu­ši­čar­ska po­tra­ga za mav­skim pa­strm­ka­ma sre­di­nom mar­ta)

DO­BAR START NAJ­U­SPE­ŠNI­JEG (Po­če­la Spin li­ga Sr­bi­je 2025)

NE­VI­DLJI­VI­JE JE LOV­NI­JE (Pro­ve­re­no efi­ka­san na­čin da bu­de­mo uspe­šni­ji u mor­skom ri­bo­lo­vu)

UZ PO­MOĆ GA­LE­BO­VA (Esk­trem­no: Va­ra­li­ča­re­nje tu­ne sa oba­le u Grč­koj)

SU­PER­TE­ŠKA KA­TE­GO­RI­JA (Lep po­če­tak pro­leć­ne se­zo­ne u Cr­noj Go­ri)

OD­LA­ZAK »ČO­VE­KA – SI­STE­MA« (Se­ća­nje: Al­bert Dra­ško­vić /1928-2025)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (V): Pet vr­sta hra­ne

IZ­LOG

MA­LA ŠKO­LA PLOV­KA­RE­NJA (IV): Lop­ta, kru­ška, šta­pić...

LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Pa­lo­mar i na­no­fil čvor

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, Bač­ki Pe­tro­vac, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo,  Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Do­nje Pod­ri­nje, Va­lje­vo, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 634 IZ­LA­ZI U PE­TAK 11. APRILA 2025.

Pra­vi­lo da u ri­bo­lo­vu ne­ma pra­vi­la po­tvr­di­lo se i po­čet­kom ove je­se­ni, na vi­še vo­da u oko­li­ni Be­o­gra­da, na ko­ji­ma je naš sa­rad­nik u vi­še iz­la­za­ka uspe­šno te­sti­rao no­vi pri­stup lo­vu ša­ra­na i ba­bu­ške i ve­o­ma če­sto od­lič­no pro­la­zio

Pret­hod­ne dve go­di­ne, u ok­to­bru sam svo­je ri­bo­lo­vač­ke sno­ve sa­njao da­le­ko od svog (Pan­če­vač­kog) ri­ta. Ove go­di­ne, me­đu­tim, ži­vot je hteo da je­sen pro­ve­dem baš na tom me­ni do­bro zna­nom te­re­nu. Mi­holj­sko le­to je od­gre­ja­lo u svoj svo­joj le­po­ti i ras­ko­ši, sa­mo s ma­lo ki­še na po­čet­ku i ne­ko­li­ko da­na ko­ša­ve na­kon to­ga, pa je po­nov­no is­pi­ti­va­nje omi­lje­nih vo­da i za­go­net­ki ko­je one kri­ju naj­ve­ćim de­lom pro­te­klo u mal­te­ne ide­al­nim uslo­vi­ma. 

OT­PRI­LI­KE NE­KA­KO NA SA­MOM PO­ČET­KU ovog ni­za ok­to­bar­skih ri­bo­lov­nih iz­la­za­ka, za ka­fan­skim sto­lom jed­ne lo­kal­ne bir­ti­je, uz »zi­dar­sko« pi­vo, pri­ja­telj mi da­de re­cept za je­dan spe­ci­fi­čan ša­ran­ski »spod«, ko­ji bi tre­ba­lo da je efi­ka­san u ovom pe­ri­o­du ka­da se plit­ki ka­na­li i ba­re po­la­ko hla­de i bi­stre, a ri­ba u nji­ma ni­je pre­vi­še za­in­te­re­so­va­na za ku­va­ni ku­ku­ruz, pa joj va­lja po­nu­di­ti ne­što la­ga­ni­je i sup­til­ni­je, tj. ra­zno sit­ni­je ku­va­no zr­ne­vlje. Ja sam ra­ni­je ku­va­nom ku­ku­ru­zu do­da­vao še­će­rac, dok ni­sam shva­tio da je to to­tal­no kon­tra­pro­duk­tiv­no jer pri­vu­če cver­gla­ne, ko­jih se po­sle čo­vek ni­ka­ko ne mo­že re­ši­ti. In­struk­ci­je su bi­le ja­sne i ne­dvo­smi­sle­ne.

VEĆ SLE­DE­ĆEG DA­NA BA­CIO sam se na ku­va­nje te za me­ne no­ve pri­ma­me u ko­tli­ću i po­sle ne­ko­li­ko sa­ti ra­da imao sam pri­pre­mlje­nu me­ša­vi­nu ra­znog zr­ne­vlja ko­jom ću u na­red­nom pe­ri­o­du pri­hra­nji­va­ti ri­bu, do­la­ze­ći po­tom na oda­bra­na me­sta da vi­dim ka­ko re­a­gu­je. To iš­če­ki­va­nje tre­nut­ka pe­ca­nja je ne­što što mo­gu raz­u­me­ti sa­mo ri­bo­lov­ci, kao i mu­ke, ne­kad slat­ke a ne­ka­da baš i ne, oko iz­bo­ra me­sta. Is­po­sta­vi­lo se da je ne­gde bi­lo mno­go tra­ve, ko­ju je tre­ba­lo či­sti­ti, a na po­je­di­nim ka­na­li­ma od ko­jih sam imao naj­ve­ća oče­ki­va­nja vo­do­staj je bio su­vi­še ni­zak i ni­je bi­lo uslo­va za nor­ma­lan ri­bo­lov.

ZA­VI­SNO OD TE­RE­NA I OČE­KI­VA­NE RI­BE, pe­cao sam na pe­calj­ke ili te­le meč šta­po­ve. Plov­ci su bi­li od tr­ske ili gu­šči­jeg pe­ra, mo­je iz­ra­de i no­si­vo­sti 2 gra­ma, dok sam osta­le ele­men­te si­ste­ma bi­rao shod­no to­me ko­li­koj sam se ri­bi na­dao. Ta­mo gde sam oče­ki­vao sit­ni­ju, osnov­ni naj­lon bio je de­blji­ne 0,20 mm, pred­vez preč­ni­ka 0,16 mm, a ko­va­na udi­ca ve­li­či­ne 12; za krup­ni­ju sam na naj­lon pro­me­ra 0,23 mm di­rekt­no ve­zi­vao ko­va­ni­ce ve­li­či­ne 10,  ne ko­ri­ste­ći pred­vez.

NA SVA­KOM ME­STU, PRE PR­VOG ti­tra­ja plov­ka, bi­lo je mno­go pre­i­spi­ti­va­nja. Jed­no od naj­ve­ćih bi­lo je ko­ji ma­mac po­nu­di­ti ri­bi, pa sam uvek no­sio sve što sam ma­kar i po­mi­slio da bi ri­bi mo­glo bi­ti in­te­re­sant­no. Mo­ra­lo se stal­no eks­pe­ri­men­ti­sa­ti, a ne­ka­da i kom­bi­no­va­ti. De­ša­va­lo se, pri­me­ra ra­di, da se na... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u li­stu Ri­bo­lov 623-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...