• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-633

Sadržaj broja 633

RI­BO­LOV BR. 633 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 28. MARTA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

KU­KU­RUZ I MA­LO STR­PLJE­NJA(Pro­leć­no pe­ca­nje ša­ra­na na »uhva­ti i pu­sti« re­vi­ru)

NJE­GOV TE­REN, NJE­GO­VA PRA­VI­LA (Neo­če­ki­va­no po­na­ša­nje bu­co­va sre­di­nom mar­ta)

OD MI­NU­SA DO KRAT­KIH RU­KA­VA (Iza­zov­no »test« pe­ca­nje be­le ri­be na grad­skom ke­ju u Pan­če­vu)

NEO­ČE­KI­VA­NO OZBILJ­NA IGRAČ­KA (Is­pro­ba­no na vo­di: Fil Fis­hing Lummy, du­ži­ne 1,85, t.b. 0,2-2 g)

KA­ŠI­KA S RE­POM (Jed­no­sta­van na­čin da pa­met­no is­ko­ri­sti­mo raz­bu­ca­nog si­li­kon­ca)

SPOR PO­ČE­TAK I FU­RI­O­ZAN KRAJ (Ve­o­ma za­ni­mlji­vo pro­leć­no fi­de­ri­sa­nje na Sa­vi)

KA­DA VR­BA PRO­PU­PI (No­vi cug so­ma na Be­ge­ju uz­vod­no od Zre­nja­ni­na na sa­mom po­čet­ku pro­le­ća)

NI NIM­FE NE PO­MA­ŽU (Va­ra­li­čar­sko-mu­ši­čar­ska po­tra­ga za mav­skim pa­strm­ka­ma sre­di­nom mar­ta)

DO­BAR START NAJ­U­SPE­ŠNI­JEG (Po­če­la Spin li­ga Sr­bi­je 2025)

NE­VI­DLJI­VI­JE JE LOV­NI­JE (Pro­ve­re­no efi­ka­san na­čin da bu­de­mo uspe­šni­ji u mor­skom ri­bo­lo­vu)

UZ PO­MOĆ GA­LE­BO­VA (Esk­trem­no: Va­ra­li­ča­re­nje tu­ne sa oba­le u Grč­koj)

SU­PER­TE­ŠKA KA­TE­GO­RI­JA (Lep po­če­tak pro­leć­ne se­zo­ne u Cr­noj Go­ri)

OD­LA­ZAK »ČO­VE­KA – SI­STE­MA« (Se­ća­nje: Al­bert Dra­ško­vić /1928-2025)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (V): Pet vr­sta hra­ne

IZ­LOG

MA­LA ŠKO­LA PLOV­KA­RE­NJA (IV): Lop­ta, kru­ška, šta­pić...

LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Pa­lo­mar i na­no­fil čvor

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, Bač­ki Pe­tro­vac, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo,  Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Do­nje Pod­ri­nje, Va­lje­vo, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 634 IZ­LA­ZI U PE­TAK 11. APRILA 2025.

Iako se nije odvijalo sasvim po planu, delom zbog toga što se riba nije ponašala potpuno u skladu s očekivanjima, a delom zbog promenljivog vremena, ovo pecanje bilo je vrlo dinamično i završeno je uz vrlo bogat ulov

Pra­te­ći na vi­še me­sta iz­ve­šta­je sa ra­znih vo­da, mo­ji dru­ga­ri i ja smo po­čet­kom no­vem­bra od­lu­či­li da u su­bo­tu uju­tru, iako su me­te­o­ro­lo­zi na­ja­vlji­va­li hlad­no i ma­glo­vi­to vre­me, po­ra­ni­mo i pro­ba­mo da na­đe­mo ne­ko­li­ko slo­bod­nih me­sta na de­snoj oba­li Du­na­va kod Sur­du­ka, pe­de­se­tak ki­lo­me­ta­ra uz­vod­no od Be­o­gra­da. Una­pred smo zna­li da to ne­će bi­ti la­ko, jer ka­da se pro­ču­je da je mre­na pro­ra­di­la, ri­bo­lo­va­ca tu do­đe mno­go, a ta­ko je bi­lo i ka­da smo u 4,30 č uju­tru sti­gli na vo­du. Udar­na me­sta bi­la su oči­gled­no za­u­ze­ta još to­kom no­ći, ali smo us­pe­li da na­đe­mo deo oba­le na kom će bi­ti do­volj­no pro­sto­ra i za nas i za par dru­ga­ra ko­ji će sti­ći ne­što ka­sni­je.

ZBOG SA­SVIM IZ­VE­SNE HLAD­NO­ĆE NA VO­DI, pri­ma­mu sam spre­mio dan ra­ni­je. Bu­du­ći da smo išli na mre­nu, opre­de­lio sam se za me­ša­vi­nu 2 kg hra­ne Won­der He­avy i 1 kg Bar­bel, obe iz asor­ti­ma­na bel­gij­ske fir­me Cham­pion Feed. Ta­ko sam do­bio te­šku sme­su krup­ne gra­nu­la­ci­je, s ja­kom aro­mom si­ra, ko­ja je u ka­ve­znim hra­ni­li­ca­ma od­go­va­ra­ju­će te­ži­ne (a tu se na da­lji­ni od oko 40 m pe­ca i s oni­ma od 120 do 150 g) sti­za­la na dno i tek na nje­mu se »otva­ra­la«, ši­re­ći po­tom una­o­ko­lo i jak mi­ris par­me­za­na i krup­ni­je ele­men­te ko­je sa­dr­ži (dro­blje­ne pe­le­te, keks u bo­ji i iz­mr­vlje­ne ži­ta­ri­ce) i sve ono što sam do­dao pri me­ša­nju, tj. na­kon pro­se­ja­va­nja – još kek­sa u bo­ji, ma­lo krup­ni­je pe­le­te i zr­na ku­va­ne ko­no­plje. Osim to­ga, aro­mu par­me­za­na, ko­ju hra­na Bar­bel već ima, po­ja­čao sam pri vla­že­nju do­da­ju­ći teč­nost (»li­kvid«) istog mi­ri­sa, ko­ja je pri­ma­mu i »za­ma­sti­la«, a pri sva­kom pu­nje­nju hra­ni­li­ca uba­ci­vao sam i do­sta mr­tvih cr­va (o če­mu ću ne­što vi­še na­pi­sa­ti pri kra­ju tek­sta).

NA­KON ŠTO SMO ODA­BRA­LI ME­STA s ko­jih će sva­ko od nas pe­ca­ti, sklo­pio sam dva šta­pa i od­lu­čio da jed­nim lo­vim na da­lji­ni od 40 m a dru­gim na 42 m, ka­ko bih vi­deo da li će ne­ka od njih bi­ti bo­lja, a i da bih br­že utvr­dio da li je ne­ki ma­mac even­tu­al­no pro­duk­tiv­ni­ji od dru­gih. Na jed­nom šta­pu sam od star­ta na udi­cu ka­čio »ru­žu« od 5-6 cr­va, a na dru­gom sam imao si­stem s udi­com na ko­ju sam di­rekt­no sta­vljao po tri cr­va, dok sam isto­vre­me­no na »trn« ve­zan is­pod nje na­ti­cao vaf­te­re (ma­le boj­li­je) s aro­mom be­log lu­ka.

Na sa­mom po­čet­ku pe­ca­nja do­bio sam jed­nog šlji­va­ra od 600-700 g na snop cr­vi­ća, a ne­du­go za­tim imao sam si­lo­vit uda­rac i po­sle pra­vo­vre­me­ne kon­tre ka oba­li je kre­nu­la pr­va ri­ba po ko­ju smo do­šli, krup­na mre­na. Po­sle iz­u­zet­ne bor­be bi­la je naj­pre u mo­jim ru­ka­ma, a on­da i u ču­var­ki, iz ko­je ću je, kao i svu osta­lu ri­bu, vra­ti­ti u vo­du po­sle za­vr­šnog sli­ka­nja.

ZA­TIM JE PO­ČE­LA MA­LA se­ri­ja ulo­va šlji­va­ra, ko­ji su bez pro­ble­ma uzi­ma­li ša­ran­sku udi­cu broj 10, s vaf­te­rom i tri cr­va. Na isti ma­mac uda­ri­la mi je... (-Ceo tekst možete pročitati u listu Ribolov br. 624-)

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...