Kra­jem pro­le­ća na­stu­pa pe­riod ka­da se klen mo­že uspe­šno lo­vi­ti na du­di­nju i osta­lo vo­će ko­je do­zre­va u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne. Taj ri­bo­lov ni­je na­ro­či­to kom­pli­ko­van ni­ti zah­te­van, ali da bi­smo bi­li uspe­šni mo­ra­mo po­nu­di­ti ma­mac na pra­vom me­stu i na op­ti­ma­lan na­čin (što pod­ra­zu­me­va do­bro uklo­pljen si­stem i tač­no po­de­še­nu du­bi­nu), te ima­ti oštru udi­cu i štap ko­jim će­mo mo­ći da i na ve­li­koj da­lji­ni da­mo efi­ka­snu kon­tru

Pe­riod ne­po­sred­no po­sle mre­sta, ka­da iz­glad­ne­li i is­cr­plje­ni klen kre­će u po­tra­gu za hra­nom, me­ni je za ri­bo­lov naj­omi­lje­ni­ji u go­di­ni. Ta­da se klen uspe­šno hva­ta na ke­de­ra (na Ju­žnoj Mo­ra­vi, na ko­joj naj­če­šće pe­cam, za nje­ga se od sit­ne ri­be po­naj­pre upo­tre­blja­va gav­či­ca), za­tim na ma­le ža­be i na be­lu du­di­nju (»du­din­ku«).

RA­NI­JE, DOK SAM PE­CAO mek­šim šta­po­vi­ma ma­nje te­ži­ne ba­ca­nja, de­ša­va­lo mi se da ni na­kon što dam naj­ja­ču kon­tru udi­ca ne pro­bi­je če­ljust krup­nog kle­na ko­ji uda­ri na ve­li­koj da­lji­ni (ne­ka­da se te ri­be ja­ve i po 40 m niz­vod­no od me­sta na kom sto­ji­mo). Taj pro­blem vi­še go­to­vo uop­šte ne­mam otka­ko ko­ri­stim 6 m dug bo­lo­njez Shi­ma­no Speed Ma­ster 600-GT-6, ko­ji je i vlo oštar i do­volj­no jak za ova­kvo pe­ca­nje. Na nje­ga sam sta­vio br­zu ma­ši­ni­cu sa osnov­nim naj­lo­nom de­blji­ne 0,16 mm, a sa tim kom­ple­tom sam na mi­ni­mum sveo broj ne­re­a­li­zo­va­nih tr­za­ja.

Na­rav­no, bi­tan fak­tor u uspe­šnom pe­ca­nju kle­na vo­žnjom plov­ka je i do­bra udi­ca. U po­sled­njih pet­na­e­stak go­di­na sam ko­ri­stio udi­ce jed­ne po­zna­te fir­me, i to uvek isti mo­del, sa ka­rak­te­ri­stič­nim du­gim vra­tom i spe­ci­fič­no za­kri­vlje­nim lu­kom. Me­đu­tim, nji­hov kva­li­tet je u po­sled­njih ne­ko­li­ko se­zo­na znat­no opao, tj. znat­no su tu­plje ne­go ne­ka­da, pa sam po­čeo da zbog to­ga gu­bim ri­bu. U tra­ga­nju za od­go­va­ra­ju­ćim re­še­njem, ko­je pri tom ne­će bi­ti pre­sku­po, do­šao sam do iz­u­zet­no jef­ti­ne udi­ce Fi­lex 3010 N, do­ma­će rob­ne mar­ke Fil Fis­hing, ko­ja se pro­da­je po ce­ni od sa­mo 80 di­na­ra za 10 ko­ma­da i vr­lo je oštra, a uko­li­ko se po­ka­že da se br­zo tu­pi ni to mi ne­će bi­ti pro­blem, jer se sa po­me­nu­tom ce­nom is­pla­ti me­nja­ti je čak i po­sle sva­kih ne­ko­li­ko ri­ba. Si­stem pra­vim sa kla­sič­nim kle­na­ro­škim plov­kom »tu­pog vr­ha«, no­si­vo­sti do 3 g, is­pod ko­ga sta­vim olov­nu »su­zi­cu« od 1-1,5 g, mi­kro-vir­bli­cu i pred­vez od naj­lo­na de­blji­ne 0,14 mm, sa udi­com ko­ja ne tre­ba da bu­de sa­mo oštra, već i ja­ka (za­vi­sno od mo­de­la, za pe­ca­nje na du­di­nju mo­že bi­ti ve­li­či­ne od 8 do 2). (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 509-)