Od svih va­ra­li­čar­skih teh­ni­ka ko­je se ko­ri­ste u slat­ko­vod­nom ri­bo­lo­vu, dži­go­va­nje je jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih. Za­to i ni­je čud­no što je po­nu­da ve­štač­kih ma­ma­ca i na­men­ski pra­vlje­nog pri­bo­ra ve­o­ma ve­li­ka. A ve­ći­na zna­la­ca sma­tra da da­le­ko naj­va­žni­ji deo pri­bo­ra, od kog uspeh u ve­li­koj me­ri za­vi­si, je­ste štap, či­je oso­bi­ne mo­ra­ju bi­ti ta­ko uskla­đe­ne da isto­vre­me­no bu­de ve­o­ma ose­tljiv a ži­lav i ot­po­ran na ve­li­ka na­pre­za­nja a la­gan

Teh­ni­ka dži­go­va­nja u Evro­pu je sti­gla još ne­gde po­čet­kom osam­de­se­tih go­di­na, sa pr­vim va­ra­li­ca­ma od me­ke gu­me (še­do­vi­ma i tvi­ste­ri­ma) do­no­še­nim ili po­ru­či­va­nim iz SAD. Pra­vu eks­pan­zi­ju, me­đu­tim, do­ži­ve­lo je dži­go­va­nje tek po­čet­kom de­ve­de­se­tih, ka­da su se po­ja­vi­le upre­de­ne stru­ne, za­hva­lju­ju­ći či­joj ne­te­glji­vo­sti su pra­vil­no vo­đe­nje va­ra­li­ca i de­tek­ci­ja tr­za­ja po­sta­li mno­go lak­ši, a pro­ce­nat re­a­li­zo­va­nih na­pa­da znat­no ve­ći ne­go dok se na gu­me­ne va­ra­li­ce na­tak­nu­te na udi­cu sa na­li­ve­nom olov­nom gla­vom pe­ca­lo uz upo­tre­bu naj­lo­na.

KROZ DA­LJU PRAK­SU PO­KA­ZA­LO se da pro­sto­ra za na­pre­dak ima još, tj. da je dži­go­va­nje tim lak­še što nam je štap oštri­ji, pa su va­ra­li­čar­ci na­me­nje­ni za ovu teh­ni­ku po­če­li da bi­va­ju sve »lju­ći«. Ma­lo-po­ma­lo, a da to­ga ve­ći­na nas ni­je ni sve­sna, ak­ci­ja šta­po­va za lov na si­li­kon­ce se za po­sled­njih če­tvrt ve­ka iz ko­re­na pro­me­ni­la. Na­pre­dak teh­no­lo­gi­je iz­ra­de omo­gu­ćio je da oni po­sta­nu ne­ve­ro­vat­no br­zi, a nji­ho­voj ve­li­koj ose­tlji­vo­sti do­pri­ne­lo je i una­pre­đe­nje ma­te­ri­ja­la, ko­je je omo­gu­ći­lo dra­stič­no sma­nje­nje de­blji­ne zi­do­va i te­ži­ne šta­po­va (kao i če­kr­ka), uz za­dr­ža­va­nje br­zi­ne, jer je la­ko­ća kom­ple­ta ko­jim dži­gu­je­mo di­rekt­no pro­por­ci­o­nal­na ose­tlji­vo­sti. Na­i­me, što je te­ži­na pri­bo­ra ko­ji dr­ži­mo u ru­ci ma­nja, to nam br­zi štap bo­lje pre­no­si in­for­ma­ci­je i o naj­sla­bi­jem kon­tak­tu va­ra­li­ce sa ri­bom, dnom ili pre­pre­kom – i zbog to­ga, a ne sa­mo zbog udob­no­sti pe­ca­nja, is­ku­sni ri­bo­lov­ci vo­de ra­ču­na o te­ži­ni šta­pa i o nje­go­vom ba­lan­su. (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 511-)