Tol­sto­lo­bik je po­stao jed­na od naj­a­trak­tiv­nih ri­ba za na­še pe­ca­ro­še sa te­ku­ćih i sta­ja­ćih vo­da. Za­vi­sno od kon­kret­nih uslo­va, naj­če­šće se pe­ca na plo­vak ili du­bin­ski – sa hra­ni­li­com, a ovog pu­ta vam pru­ža­mo do­kaz da se mo­že uspe­šno lo­vi­ti i na uobi­ča­je­ni fi­der pri­stup ko­jim se hva­ta­ju be­la ri­ba, ba­bu­ška i dru­gi ci­pri­ni­di

Po­sle vi­še po­ku­ša­ja da uskla­di­mo ter­mi­ne, moj klup­ski drug Bo­jan Ga­vri­lo­vić i ja pret­pro­šlog vi­ken­da smo ko­nač­no us­pe­li da ode­mo za­jed­no na ka­nal Du­nav–Ti­sa–Du­nav kod Kaj­ta­so­va. On na tom po­zna­tom te­re­nu pe­ca odav­no i do­sta če­sto, a me­ni je ovo bio pr­vi put.

Dru­gar mi je ob­ja­snio da iz­gled­nih po­zi­ci­ja ima mno­go, ali je pred­lo­žio da ide­mo na tzv. Be­ton, jer je pret­hod­ne no­ći pa­da­la ki­ša, pa smo re­ši­li da se sme­sti­mo tu gde sa­svim si­gur­no ne­će bi­ti pro­ble­ma sa bla­tom. Ni­smo ra­ni­li, već smo na vo­du sti­gli oko 6,30 č i iz­ne­na­di­li se vi­dev­ši da uop­šte ne­ma gu­žve iako je bio ne­rad­ni dan, ta­ko da smo me­sto na­šli sa la­ko­ćom. Ne­da­le­ko od nas pe­cao je je­dan sta­ri­ji brač­ni par, i to već ne­ko­li­ko sa­ti, a od njih smo ču­li da ri­ba sla­bo ra­di i da se ja­vlja­ju tek po­ne­ka sit­ni­ja ba­bu­ška i ma­li tol­sto­lo­bik. Br­zo smo ras­pa­ko­va­li stva­ri i za­me­ša­li pri­ma­mu – Bo­jan se opre­de­lio za Gol­den Bre­am i Fe­e­der Xtre­me fir­me Gol­den Fish, a ja za Fe­e­der Xtre­me i Yel­low Mix od istog pro­iz­vo­đa­ča. U hra­nu smo uba­ci­li i mle­ve­ni keks u bo­ji, pa smo je na­vla­ži­li, do­bro pro­me­ša­li, te osta­vi­li da ma­lo od­sto­ji pre ne­go što je pro­se­je­mo, a mi smo se da­li na skla­pa­nje šta­po­va i pra­vlje­nje si­ste­ma.

OBO­JI­CA SMO SE OPRE­DE­LI­LI za kla­sič­ni tak­mi­čar­ski si­stem sa kli­znom hra­ni­li­com na osnov­nom naj­lo­nu. Ja sam re­šio da ko­ri­stim no­vi Ma­ver MVR Fe­e­der od 3,3 m, te­ži­ne ba­ca­nja 60 g, a Bo­jan se od­lu­čio za Ma­ver Ge­ne­sis Black Ice od 3 m, t.b. 70 g. Obo­ji­ca smo po­ne­li ma­ši­ni­ce Ryobi Za­u­ber 4000 sa mo­no­fi­lom Ma­ver Ri­ver Sto­ne, de­blji­ne 0,18 mm, a ka­ko je tok bio spor, od po­čet­ka smo pe­ca­li sa ka­ve­znim hra­ni­li­ca­ma AS sa ote­ža­njem od 15 i 20 g, jer za te­žim ni­je bi­lo po­tre­be. Na 0,12 mm de­be­lim pred­ve­zi­ma od naj­lo­na Ma­ver TT, od­no­sno Tra­buc­co XPS Po­wer Plus, naj­pre smo ima­li udi­ce Ma­ver KM 8, ve­li­či­ne 16, a ka­da se is­po­sta­vi­lo da je po­treb­na ne­što ve­ća udi­ca, pre­šli smo na Ga­ma­kat­su 1810, ve­li­či­ne 14.

Son­di­ra­njem smo utvr­di­li da se na 16 do 18 m od nas na dnu na­la­zi po­to­plje­ni »špor«, a po­što se vo­da u pret­hod­nih ne­ko­li­ko da­na ma­lo po­vu­kla, pret­po­sta­vi­li smo da se i ri­ba od­ma­kla da­lje od oba­le i re­ši­li da pe­ca­nje poč­ne­mo na 20 m. Ka­sni­je će se is­po­sta­vi­ti da nam je pro­ce­na bi­la po­gre­šna, jer je ri­ba bi­la bli­že, mo­žda i za­to što se na ovoj lo­ka­ci­ji vi­še pe­ca na plo­vak, na ma­njim da­lji­na­ma, pa je ri­ba na­vi­kla da se ne po­me­ra mno­go, bez ob­zi­ra na vo­do­staj. 

Pre pr­vog za­ba­ča­ja si­ste­ma sa na­mam­če­nim udi­ca­ma iz­ba­ci­li smo po de­se­tak AS hra­ni­li­ca za po­čet­no hra­nje­nje na­pu­nje­nih  već opi­sa­nom sme­som u ko­ju smo do­da­li sa­mo še­će­rac i pše­ni­cu, u na­di da to ne­će pri­vu­ći pret­hod­nih da­na na ovom te­re­nu vr­lo ak­tiv­nog cver­gla­na.

PO­ČE­TAK NI­JE OBE­ĆA­VAO, bu­du­ći da smo u pr­vih 40 mi­nu­ta ima­li je­dva po dva udar­ca, od ko­jih je Bo­jan re­a­li­zo­vao je­dan, uhva­tiv­ši bo­dor­ku od ne­kih 150 g. Na­kon sat vre­me­na, on je re­šio da se »skra­ti« na 10 m, jer su na toj da­lji­ni na­še go­re­po­me­nu­te kom­ši­je već ne­ko vre­me so­lid­no lo­vi­le ba­bu­ški­ce i tol­sto­lo­bi­ke. Taj po­tez je od­mah dao re­zul­tat i Bo­jan je po­čeo da sva­ki čas do­bi­ja tol­sto­lo­bi­ke na par cr­vi­ća ili na ku­gli­cu sti­ro­po­ra... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 513-)