Ka­da se to­kom apri­la vo­da u plit­kim de­lo­vi­ma aku­mu­la­ci­ja znat­ni­je za­gre­je, tu po­hr­le ra­zni ci­pri­ni­di ka­ko bi po­tra­ži­li i hra­nu i me­sto za mrest. Ri­bo­lov­ci ko­ji us­pe­ju da na ta­kvim po­zi­ci­ja­ma pro­na­đu ba­bu­šku mo­gu uz do­bru pri­pre­mu, od­go­vara­ju­ću hra­nu i do­bro iza­bra­ne mam­ce iz­u­zet­no uspe­šno lo­vi­ti

Pred po­če­tak pro­le­ća ba­bu­šku naj­ra­di­je pe­cam fi­der teh­ni­kom na mir­nim vo­da­ma, tj. je­ze­ri­ma. Ne­dav­no sam zbog to­ga po­se­tio je­zer­ce Klo­ka, ko­je se na­la­zi de­se­tak ki­lo­me­ta­ra od To­po­le, pre­ma Sme­de­rev­skoj Pa­lan­ci. Ono za­u­zi­ma po­vr­ši­nu od oko 4 hek­ta­ra, a po­zna­to je po to­me što se na nje­mu mo­že le­po pe­ca­ti ba­bu­ška, i to so­lid­ne pro­seč­ne te­ži­ne, prem­da u nje­mu ima i ša­ra­na, tol­sto­lo­bi­ka i do­sta štu­ke, ko­ju lo­kal­ni va­ra­li­ča­ri naj­u­spe­šni­je hva­ta­ju na ka­ši­ke – na njih su, na­i­me, lo­vlje­ne i ri­be te­ške od 3 do 8 kg.

BA­BU­ŠKA SE NA JE­ZE­RU Klo­ka po­seb­no do­bro pe­ca baš po­čet­kom pro­le­ća. Aku­mu­la­ci­ja je du­bo­ka od 2 do 5 m, a ja sam od­lu­čio da pe­cam u nje­nom pli­ćem de­lu, gde du­bi­na na oko 50 m od oba­le, na da­lji­ni na ko­ju sam za­ba­ci­vao, iz­no­si pri­bli­žno dva me­tra.

Kao i obič­no u ova­kvim pri­li­ka­ma, ko­ri­stio sam dva fi­der šta­pa Tra­buc­co Pre­ci­sion, de­kla­ri­sa­ne te­ži­ne ba­ca­nja do 120 g, na ko­je sam sta­vio iz­men­lji­ve kar­bon­ske vr­ho­ve sred­nje sna­ge (ozna­ke »me­di­um«). Na nji­ma su bi­le ma­ši­ni­ce Tra­buc­co Kro­nos 2500, sa osnov­nim naj­lo­nom de­blji­ne 0,22 mm, a si­ste­me sam ovog pu­ta pra­vio sa ka­ve­znim hra­ni­li­ca­ma od 40 g (mo­gu se ko­ri­sti­ti i one me­tod ti­pa) i 30 cm du­gim pred­ve­zi­ma od naj­lo­na Tra­buc­co T-For­ce Com­pe­te­tion Pro, preč­ni­ka 0,16 mm... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 556-)