Ne­dav­ni iz­la­zak na te­ren ko­ji obi­lu­je krup­nom be­lom ri­bom Ni­no­slav Ža­gar, naš stal­ni sa­rad­nik i je­dan od pi­o­ni­ra fi­der ri­bo­lo­va na za­pad­nom Bal­ka­nu, is­ko­ri­stio je da pro­ve­ri mo­že li se za mo­der­ni ri­bo­lov sa hra­ni­li­com ko­ri­sti­ti jed­na hra­na iz do­ma­će ra­di­no­sti, pra­vlje­na po re­cep­tu smi­šlje­nom mno­go go­di­na pre ne­go što su u na­še ri­bo­lo­vač­ke pro­dav­ni­ce po­če­le da sti­žu pri­ma­me ra­znih stra­nih i do­ma­ćih pro­iz­vo­đa­ča

Ni­no­slav Ža­gar, je­dan od do­a­je­na fi­der ri­bo­lo­va u Hr­vat­skoj i na pro­sto­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je te du­go­go­di­šnji sa­rad­nik na­šeg li­sta, is­pro­bao je u po­sled­njih ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja, naj­pre plov­ka­re­ći, a po­tom i pe­ca­ju­ći sa hra­ni­li­com, mno­ge ku­pov­ne pri­ma­me i odav­no na­šao broj­ne do­bre kom­bi­na­ci­je za raz­ne ri­be i sve vo­de na ko­ji­ma iole če­šće lo­vi. Ali ne­dav­no je re­šio da iz­ve­de in­te­re­san­tan eks­pe­ri­ment i pri­li­kom jed­nog iz­la­ska na Ku­pu pro­ve­ri te­o­ri­ju da se na vo­da­ma na ko­ji­ma ima do­sta ri­be, a ne­ma pre­vi­še ri­bo­lo­va­ca, i da­lje mo­gu uspe­šno upo­tre­blja­va­ti pri­ma­me iz do­ma­će ra­di­no­sti, na­pra­vlje­ne od sra­zmer­no jef­ti­nih i svi­ma la­ko do­stup­nih sa­sto­ja­ka. Jed­nu ta­kvu, sa iz­ra­zi­to slat­kim mi­ri­som i uku­som, Ni­no je za­me­šao mo­di­fi­ku­ju­ći ma­lo sta­re re­cep­te, po ko­ji­ma su se hra­ne pra­vi­le ka­da je on po­či­njao da se ba­vi ri­bo­lo­vom i ka­da je po­nu­da u ri­bo­lo­vač­kim rad­nja­ma bi­la ne­u­po­re­di­vo skrom­ni­ja ne­go da­nas.

ZA OSNO­VU TE IZ­RA­ZI­TO slat­ka­ste sme­se, ko­ju će ko­ri­sti­ti na re­ci Ku­pi, pet­na­e­stak ki­lo­me­ta­ra od Ozlja (me­sta uz hr­vat­sko-slo­ve­nač­ku gra­ni­cu), a sa­svim bli­zu ušća La­hi­nje, Ža­gar je uzeo oko 1 kg pre­zle, ko­joj je do­dao 500 g mle­ve­nog bi­skvi­ta za ljud­sku is­hra­nu (ko­ji ima slat­kast ukus i mi­ris a uz to znat­no po­ve­ća­va le­plji­vost sme­se), 400 g mle­ve­nog ro­ga­ča (či­ja je aro­ma pri­vlač­na ra­znim ci­pri­ni­di­ma, usled če­ga je već de­ce­ni­ja­ma sa­sto­jak ra­znih do­ma­ćih i ku­pov­nih pri­hra­na za ri­bu), ko­ko­so­vo bra­šno (ko­je je iz­ra­zi­to la­ga­no i br­zo se »otva­ra« u vo­di... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 557-)