Iz vi­še raz­lo­ga me­đu ne­is­ku­snim ri­bo­lov­ci­ma ras­pro­stra­nje­no je uve­re­nje da je pre­sud­ni fak­tor uspe­ha u fi­der ri­bo­lo­vu iz­bor pri­ma­me. A za­pra­vo je naj­bit­ni­je opre­de­li­ti se za sme­su ko­ja svo­jim ka­rak­te­ri­sti­ka­ma naj­bo­lje od­go­va­ra uslo­vi­ma u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji i cilj­noj ri­bi, te je pra­vil­no pri­pre­mi­ti za upo­tre­bu

Ne­dav­no mi je u jed­nom od na­ših če­stih du­gih raz­go­vo­ra o fi­der ri­bo­lo­vu glav­ni ured­nik ovih no­vi­na Vla­di­mir Sta­kić po­me­nuo da su se dvo­ji­ca ko­le­ga ja­vi­la s mol­bom da u ne­kom od sep­tem­bar­skih bro­je­va pre­po­ru­čim pri­ma­me ko­je bi po mom mi­šlje­nju bi­le efi­ka­sne za pred­sto­je­ću je­se­nju se­zo­nu pe­ca­nja fi­de­rom na Sa­vi.

Ka­ko mi se te­ma uči­ni­la vr­lo in­spi­ra­tiv­nom, pri­hva­tio sam se za­dat­ka, ali una­pred re­šen da se moj sa­vet ne sve­de na uobi­ča­je­ne pre­po­ru­ke u for­mi sli­ke ke­sa sa pri­ma­mom, ulo­vlje­nom ri­bom i kon­sta­ta­ci­ju da sme­sa ko­ju ko­ri­stim br­zo pri­vla­či ri­bu i za­dr­ža­va je na hra­ni­li­štu do kra­ja pe­ca­nja. Na­rav­no, sve to mo­že bi­ti tač­no, ali ne­is­ku­snom ri­bo­lov­cu si­gur­no je ne­do­volj­no da bi mo­gao ra­ču­na­ti na ko­li­ko-to­li­ko iz­ve­stan ulov. Na­i­me, te­ma hra­na je ne­u­po­re­di­vo ši­ra, bez ob­zi­ra na či­nje­ni­cu da je su­šti­na fi­de­ra u pri­vla­če­nju ri­be pri­ma­mom ko­ja se hra­ni­li­ca­ma raz­li­či­tih ob­li­ka i ka­rak­te­ri­sti­ka što pre­ci­zni­je kon­ti­nu­i­ra­no pla­si­ra, tj. uče­sta­lo za­ba­cu­je sva­ki put na isto me­sto. Ni­je su­šti­na sa­mo u upo­tre­bi šta­pa sa ose­tlji­vim i iz­men­lji­vim vr­ho­vi­ma (ko­jim se mo­že pe­ca­ti kao i sva­kim dru­gim du­bin­ka­škim šta­pom, ali to on­da, na­rav­no, ni­je fi­der), već i u to­me ka­ko se pri­ma­ma ko­ju ko­ri­sti­mo po­na­ša u vo­di.

PRE SVE­GA, MO­RAM DA RAZ­O­ČA­RAM one ko­ji ve­ru­ju u go­to­vo ma­gič­na svoj­stva pri­ma­ma od­re­đe­nih pro­iz­vo­đa­ča, jer se sla­žem sa za­ključ­kom ne­kih od naj­ve­ćih po­zna­va­la­ca ove ri­bo­lov­ne teh­ni­ke da upo­tre­blje­na hra­na na uspe­šnost pe­ca­nja uti­če mo­žda sa sve­ga tri­de­se­tak po­sto. Da u ovim tvrd­nja­ma ima isti­ne, mo­že se uve­ri­ti sva­ko ko pra­ti ekip­na fi­der tak­mi­če­nja. Op­šte je po­zna­to da za sve tak­mi­ča­re jed­ne eki­pe struč­ni štab pri­pre­ma istu hra­nu za kon­kret­nu vo­du, a on­da se do­ga­đa da je­dan tak­mi­čar s tom hra­nom to­kom ne­ko­li­ko da­na nad­me­ta­nja (bez ob­zi­ra na sek­to­re u ko­ji­ma pe­ca) osva­ja pr­va me­sta, a ne­ki dru­gi ne »do­ba­cu­ju« ni do zlat­ne sre­di­ne. A u to da hra­na sva­ka­ko ni­je sve­mo­gu­ća mo­gu se uve­ri­ti i re­kre­a­tiv­ci, jer ne­ret­ko eki­pe pri­ja­te­lja ko­ji za­jed­no iz­la­ze na vo­du pri­ma­mu spre­me na jed­nom me­stu za sve, pa je pred pe­ca­nje po­de­le, a na kra­ju ulo­vi naj­če­šće bu­du di­ja­me­tral­no raz­li­či­ti.

Za­to je moj stav da do­bro iza­bra­na i pri­pre­mlje­na pri­ma­ma ne ga­ran­tu­je do­bar ulov, ali da lo­še iza­bra­na i ne­a­de­kvat­no pri­pre­mlje­na ga­ran­tu­je ne­u­speh.

ZA PO­ČE­TAK (BEZ OB­ZI­RA NA TO DA li je reč o Sa­vi ili ne­koj dru­goj vo­di) pri iz­bo­ru hra­ne tre­ba se­bi, ako je ika­ko mo­gu­će, da od­go­vo­ri­mo na pi­ta­nje da li će­mo pe­ca­ti sa­mi (tj. bez uti­ca­ja ri­bo­lo­va­ca ko­ji su oko nas na po­na­ša­nje ri­be u zo­ni u ko­ju za­ba­cu­je­mo) ili će uslo­vi bi­ti kao na tak­mi­če­nju. Već sam mno­go pu­ta na­po­me­nuo da se ri­bo­lo­vac ko­ji pe­ca sam nad­mu­dru­je sa­mo s ri­bom, kao (uslov­no re­če­no) pro­tiv­ni­kom. Ka­da je okru­žen dru­gim ri­bo­lov­ci­ma, nje­go­vo pe­ca­nje i te ka­ko mo­že za­vi­si­ti od tih ko­le­ga, tj. od ono­ga što oni ra­de. Uz pret­po­stav­ku da sva­ko u re­kre­a­tiv­nom pe­ca­nju po­štu­je ri­bo­lo­vač­ki bon­ton i ne ome­ta svo­jim za­ba­ci­va­njem lju­de oko se­be, što se na tak­mi­če­nji­ma obez­be­đu­je isto­vet­nim ra­sto­ja­njem od jed­nog do dru­gog ri­bo­lov­ca i oba­ve­zom da si­ste­mi­ma osta­ju u okvi­ru svog me­sta, si­gur­no je da će oni ko­ji hra­nje­njem do­bro »pri­pre­me svo­ju po­zi­ci­ju« (što je for­mu­la­ci­ja do­bro po­zna­ta tak­mi­ča­ri­ma) pe­ca­ti mno­go uspe­šni­je od osta­lih.

Tu do­la­zi­mo do ono­ga što u da­na­šnje vre­me ni­je pri­jat­no re­ći – us­pe­šan ri­bo­lov iz tog aspek­ta ni­je baš jef­tin. Me­đu­tim, ka­da se ima­ju u vi­du svi tro­ško­vi iz­la­ska na vo­du, mi­šlje­nja sam da ušte­da od par sto­ti­na di­na­ra ku­po­vi­nom ne­što jef­ti­ni­je (a ma­nje kva­li­tet­ne hra­ne) za­pra­vo ne­će mno­go zna­či­ti za bu­džet, a mo­že re­zul­ti­ra­ti raz­o­ča­ra­njem i fru­stra­ci­jom zbog ne­u­spe­šnog pe­ca­nja. Ina­če, zna­čaj­ni­je ušte­de na pri­ma­mi, a bez po­sle­di­ca po re­zul­tat (tj. ulov), mo­gu se po­sti­ći ta­ko što će­mo kva­li­tet­nu i sku­plju pri­ma­mu »raz­bi­ti« (tj. raz­bla­ži­ti) me­ša­njem sa (od hra­ne znat­no jef­ti­ni­jom) ze­mljom, pre­zlom ili TTX-om (za­vi­sno od vo­de i ci­lja­ne ri­be).

KA­DA SE KON­KRET­NO PRI­ČA O SA­VI, tre­ba po­ći od nje­nih osnov­nih ka­rak­te­ri­sti­ka u do­njem to­ku (tj. na ce­lom to­ku kroz Sr­bi­ju) – to je ve­li­ka i du­bo­ka, te naj­če­šće pri­lič­no ja­ka re­ka. Na­rav­no, već to što je »naj­če­šće pri­lič­no ja­ka« tra­ži od nas spe­ci­fič­no pri­la­go­đa­va­nje sva­koj kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji, ma­nje u po­gle­du sa­mog iz­bo­ra pri­ma­me, a vi­še u smi­slu na­či­na nje­ne pri­pre­me. Jak tok, na­i­me, mo­že uti­ca­ti na ne­što br­že »otva­ra­nje« i spi­ra­nje hra­ne sa dna, ali ade­kvat­nim vla­že­njem sme­se, do­da­va­njem te­ške ze­mlje i zbi­ja­njem pri­li­kom pu­nje­nja hra­ni­li­ce to se la­ko mo­že re­ši­ti (na­rav­no tim lak­še uko­li­ko ima­mo vi­še is­ku­stva, ko­je će nas vo­di­ti ka­da tre­ba da do­no­si­mo kon­kret­ne od­lu­ke u pro­ce­su pri­pre­me sme­se za hra­nje­nje). Pod­ra­zu­me­va se da  ma­lo sla­bi­ji ili ja­či tok od uobi­ča­je­nog ne bi tre­ba­lo da zna­čaj­ni­je uti­če na iz­bor pri­ma­me, ali u ne­kim dra­stič­nim si­tu­a­ci­ja­ma ni to ni­je ne­mo­gu­će. Uz­gred, sa­da je ni­vo te re­ke ni­zak, a vo­da ne­u­o­bi­ča­je­no to­pla, ali to­kom je­se­ni tre­ba oče­ki­va­ti da vo­do­staj po­ra­ste, te da se vo­da znat­no ras­hla­di. To će sva­ka­ko po­volj­no uti­ca­ti na ak­tiv­nost ri­be.

PO PI­TA­NJU IZ­BO­RA KON­KRET­NIH pri­ma­ma, imam du­go­go­di­šnje is­ku­stvo ko­ri­šće­nja... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 619, od 13.3.2024.-)