Iako se nije odvijalo sasvim po planu, delom zbog toga što se riba nije ponašala potpuno u skladu s očekivanjima, a delom zbog promenljivog vremena, ovo pecanje bilo je vrlo dinamično i završeno je uz vrlo bogat ulov
Prateći na više mesta izveštaje sa raznih voda, moji drugari i ja smo početkom novembra odlučili da u subotu ujutru, iako su meteorolozi najavljivali hladno i maglovito vreme, poranimo i probamo da nađemo nekoliko slobodnih mesta na desnoj obali Dunava kod Surduka, pedesetak kilometara uzvodno od Beograda. Unapred smo znali da to neće biti lako, jer kada se pročuje da je mrena proradila, ribolovaca tu dođe mnogo, a tako je bilo i kada smo u 4,30 č ujutru stigli na vodu. Udarna mesta bila su očigledno zauzeta još tokom noći, ali smo uspeli da nađemo deo obale na kom će biti dovoljno prostora i za nas i za par drugara koji će stići nešto kasnije.
ZBOG SASVIM IZVESNE HLADNOĆE NA VODI, primamu sam spremio dan ranije. Budući da smo išli na mrenu, opredelio sam se za mešavinu 2 kg hrane Wonder Heavy i 1 kg Barbel, obe iz asortimana belgijske firme Champion Feed. Tako sam dobio tešku smesu krupne granulacije, s jakom aromom sira, koja je u kaveznim hranilicama odgovarajuće težine (a tu se na daljini od oko 40 m peca i s onima od 120 do 150 g) stizala na dno i tek na njemu se »otvarala«, šireći potom unaokolo i jak miris parmezana i krupnije elemente koje sadrži (drobljene pelete, keks u boji i izmrvljene žitarice) i sve ono što sam dodao pri mešanju, tj. nakon prosejavanja – još keksa u boji, malo krupnije pelete i zrna kuvane konoplje. Osim toga, aromu parmezana, koju hrana Barbel već ima, pojačao sam pri vlaženju dodajući tečnost (»likvid«) istog mirisa, koja je primamu i »zamastila«, a pri svakom punjenju hranilica ubacivao sam i dosta mrtvih crva (o čemu ću nešto više napisati pri kraju teksta).
NAKON ŠTO SMO ODABRALI MESTA s kojih će svako od nas pecati, sklopio sam dva štapa i odlučio da jednim lovim na daljini od 40 m a drugim na 42 m, kako bih video da li će neka od njih biti bolja, a i da bih brže utvrdio da li je neki mamac eventualno produktivniji od drugih. Na jednom štapu sam od starta na udicu kačio »ružu« od 5-6 crva, a na drugom sam imao sistem s udicom na koju sam direktno stavljao po tri crva, dok sam istovremeno na »trn« vezan ispod nje naticao vaftere (male bojlije) s aromom belog luka.
Na samom početku pecanja dobio sam jednog šljivara od 600-700 g na snop crvića, a nedugo zatim imao sam silovit udarac i posle pravovremene kontre ka obali je krenula prva riba po koju smo došli, krupna mrena. Posle izuzetne borbe bila je najpre u mojim rukama, a onda i u čuvarki, iz koje ću je, kao i svu ostalu ribu, vratiti u vodu posle završnog slikanja.
ZATIM JE POČELA MALA serija ulova šljivara, koji su bez problema uzimali šaransku udicu broj 10, s vafterom i tri crva. Na isti mamac udarila mi je... (-Ceo tekst možete pročitati u listu Ribolov br. 624-)