Meč teh­ni­kom na­ro­či­to se slu­že tak­mi­ča­ri u lo­vu ri­be udi­com na plo­vak, ali je ši­rom Evro­pe, pa i kod nas, ko­ri­ste i mno­gi re­kre­a­tiv­ci, pre sve­ga za ri­bo­lov na ve­li­kim da­lji­na­ma. Spe­ci­fič­ni de­lo­vi pri­bo­ra za meč pe­ca­nje su štap, to­nu­ći naj­lon i ve­gler, dok su ma­ši­ni­ce ko­je se za ovu teh­ni­ku ko­ri­ste pri­men­lji­ve i u dru­gim vi­do­vima ri­bo­lo­va. Meč šta­po­vi su tro­del­ni ili če­tvo­ro­del­ni i imaju od 3,6 do 5,2 m, a kod nas se naj­vi­še upo­tre­blja­va­ju tro­del­ci du­gi iz­me­đu 3,9 i 4,5 m. Oni su osmi­šlje­ni za da­le­ko­met­no pe­ca­nje (obič­no na da­lji­na­ma od oko 50 m, a u eks­trem­nim slu­ča­je­vi­ma i do 100 m) na sta­ja­ćim i spo­ro­te­ku­ćim vo­da­ma, uz upo­tre­bu plo­va­ka ko­ji se ka­če u jed­noj tač­ki i mo­gu ima­ti ugra­đe­no ote­ža­nje – fik­sno ili pro­men­lji­vo (te­ži­nu ovog dru­gog ri­bo­lo­vac sam od­re­đu­je, pre­ma kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji, do­da­ju­ći me­tal­ne pr­ste­no­ve na no­sač na do­njem kra­ju plov­ka ili ih ski­da­ju­ći sa nje­ga). Što je ve­ća da­lji­na na ko­joj pe­ca­mo, i ote­ža­nje mo­ra bi­ti ve­će, kao i nje­mu pri­me­re­na no­si­vost plov­ka, a štap mo­ra bi­ti ja­či (sra­zmer­no te­ži­ni ce­log si­ste­ma).

jačim meč priborom može se pecati i šaran

U RAD­NJA­MA SA BO­LJOM po­nu­dom plov­ka­ro­škog pri­bo­ra i opre­me mo­že­mo pro­na­ći ve­gle­re raz­li­či­tih no­si­vo­sti, od sve­ga dva gra­ma pa sve do 40. Ote­ža­nje na ve­gle­ru je uglav­nom od me­sin­ga, a na najlon ispod njega tre­ba do­da­ti onoliko olova koliko je potrebno da bi bio ide­al­no ba­lan­si­ran, tj. po­to­pljen tač­no ko­li­ko tre­ba. Ako, na pri­mer, na plov­ku pi­še 12 + 2, to zna­či da je na njemu već 12 g i da tre­ba do­da­ti sa­mo još 2 g olo­va. Ali u slu­ča­ju da si­tu­a­ci­ja to na­la­že, mo­že­mo ski­nu­ti deo ugra­đe­nog ote­ža­nja i za to­li­ko po­ve­ća­ti op­te­re­će­nje na naj­lo­nu (što je du­bi­na ve­ća, po­treb­no je ski­nu­ti vi­še me­tal­nih pr­ste­no­va i sta­vi­ti olov­ne dra­mli­je ka­ko bi si­stem mo­gao da po­to­ne do­volj­no br­zo)... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 329-)