Po­nu­da šta­po­va za va­ra­li­ča­re­nje ni­ka­da ni­je bi­la ve­ća i ra­zno­vr­sni­ja. Ri­bo­lo­vcu ni­je ni­ma­lo la­ko da se sna­đe u tom ne­pre­gled­nom mno­štvu mo­de­la raz­li­či­tih ka­rak­te­ri­sti­ka i ce­na, po­go­to­vo ako ne­ma do­volj­no is­ku­stva, pa ne ume ni da pro­ce­ni šta bi mu naj­bo­lje od­go­va­ra­lo s ob­zi­rom na po­tre­be i ka­ko da za no­vac ko­ji mo­že da odvo­ji do­bi­je naj­vi­še. Ako se spre­ma­te za ku­po­vi­nu, a ni­ste si­gur­ni šta vam tač­no tre­ba, pre ne­go što se uhva­ti­te za džep od­go­vo­ri­te se­bi na ne­ko­li­ko pi­ta­nja i pro­či­taj­te pa­žlji­vo ovaj tekst.

Na­bav­ka no­vog šta­pa za ve­ći­nu va­ra­li­ča­ra ni­je tek pro­sto ob­na­vlja­nje pri­bo­ra i obič­na ku­po­vi­na, ne­go zna­ča­jan do­ga­đaj ko­me če­sto pret­ho­de da­ni, ne­de­lje, a po­ne­kad i me­se­ci raz­mi­šlja­nja i pri­pre­ma, uklju­ču­ju­ći i one fi­nan­sij­ske. Na­ža­lost, po­čet­ni­ci i ko­le­ge sa ma­nje is­ku­stva stva­ri ne­kad pre­lo­me »pre­ko ko­le­na«, i po­tom ne­ret­ko sku­po pla­te gre­ške, o ko­ji­ma ne­ra­do go­vo­re, pla­še­ći se pod­sme­ha. Upra­vo ta­kvim ri­bo­lov­ci­ma na­me­ni­li smo ovaj pri­log, ali će u nje­mu ko­ri­snu pre­po­ru­ku ve­ro­vat­no pro­na­ći i po­ne­ki blin­ke­raš sa du­go­go­di­šnjim sta­žom.

Kako odabrati varaličarac

1. Ne do­no­si­te od­lu­ku na pre­čac. Šan­se da na­pra­vi­te gre­šku zbog ko­je će­te se ka­sni­je ka­ja­ti bi­će mno­go ma­nje ako hlad­ne gla­ve ana­li­zi­ra­te ce­lo­kup­nu si­tu­a­ci­ju, po mo­guć­stvu uz asi­sten­ci­ju is­ku­sni­jeg ri­bo­lov­ca ko­ji lo­vi na isti na­čin kao vi ili ma­kar do­bro po­zna­je uslo­ve u ko­ji­ma će­te pe­ca­ti. Osnov­na pi­ta­nja na ko­ja tre­ba da se­bi od­go­vo­ri­te ka­ko bi­ste utvr­di­li šta vam za­pra­vo tre­ba je­su: a) Da li vam je po­tre­ban štap ko­jim će­te pod­jed­na­ko uspe­šno hva­ta­ti raz­li­či­te vr­ste ri­ba ili pre­te­žno lo­vi­te sa­mo jed­nu?; b) Ko­li­ki su pro­seč­ni pri­mer­ci ko­je naj­če­šće hva­ta­te?; c) Na ka­kvim vo­da­ma obič­no pe­ca­te? ... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 343-)