Ukupno uzev, pristup lovu skobalja vožnjom plovka se nije mnogo promenio u poslednjih dvadesetak godina. Ali kad je reč o mamcima, uočljive su brojne novine, do kojih se došlo na najdirektniji način – eksperimentisanjem dovitljivih ribolovaca, koji jednu od najpopularnijih riba hvataju na komade pertli, niti iz itisona, postavu iz zimskih jakni i koješta drugo
Tokom zime, na našim rekama mrenskog regiona najaktuelnije je pecanje skobalja. On se u ovom periodu u velikim jatima grupiše u takozvanim zimovnicima, tj. delovima toka sa dubljom i sporijom vodom, gde je temperatura vode za koji stepen viša nego drugde, a i gde lakše dolazi do nečeg što bi pojeo, te troši manje energije i snage potrebne za prolećnu mresnu migraciju i produženje vrste. Ova riba se sada uglavnom drži dna i ne jurca za hranom, ali kako nije veliki probirač, uzeće mnogo toga što joj se nađe ispred nosa. Na neke od bezbroj puta proverenih mamaca podsetićemo vas ovim prilogom.
HLEB SE OD ZIMSKIH MAMACA za skobalja (ali i mrenu) najviše i najčešće koristi, naročito u formi »ruže« oblikovane od sredine svežeg belog hleba, koja se sa podjednakim uspehom upotrebljava na vodama različitih tipova i za skoro sve vrste mirnih riba. Od »ruže« načinjene od običnog hleba na udici je malo postojanija ona od rezanog hleba ili pekarske kifle, a još više od tzv. ribolovnog hleba, koji je veoma žilav, te ga riba teško skida, pa ukoliko nema trzaja možemo na njega pecati i po ceo sat.
CRVIĆI IZ MESA I PINKIJI, kao i tanka crvena glista (»đubretarka«), odlični su u najhladnije doba godine i posebno dobre rezultate mogu da donesu onda kada je vodostaj nešto viši a voda mutna te kada pecamo bliže obali, kao i pred sam mrest, kada skobalj napušta zimovnike i ne propušta nijednu priliku da se počasti nekim kaloričnijim zalogajem, sa većom količinom mesnih proteina.
PRIRODNA TRAVA (tj. alga kladofora) takođe predstavlja izuzetan mamac za skobalja i mrenu, na koji možemo pecati tokom cele sezone, naravno ako u toku leta i jeseni obezbedimo zalihe za zimu (tako što na rečnim prelivima sa kamena naberemo dovoljnu količinu, podelimo je u paketiće i ostavimo u zamrzivaču, o čemu je bilo reči pre nekoliko brojeva, u rubrici »Dobar savet«).
VEŠTAČKA TRAVA ILI »FILAMENT« (upredene sintetičke niti) različitih boja i nijansi (od svetlozelene preko tamnozelene i braon do žute i bele) koristi se kao zamena za prirodnu travu pri lovu na plovak. Za pecanje na »filament« (koji nekoliko naših firmi konfekcionira i prodaje, čak i namontiran na vezanu udicu ili sistem sa dve udice), na rekama poput Ibra i Zapadne Morave, optimalno je da predvez bude dug do 60 cm, kako bi se mamac što prirodnije... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 444-445-)