Štampa

Ka­da se po­me­nu pri­vat­ni »uhva­ti i pu­sti« re­vi­ri u Sr­bi­ji, 99 % ri­bo­lo­va­ca po­mi­sli na je­ze­ra po­ri­blje­na ša­ra­nom i ba­bu­škom. Naš eks­pert za fi­der sve je za­gre­ja­ni­ji za ul­tra­la­ko va­ra­li­ča­re­nje, pa ni­je pro­pu­stio pri­li­ku da se opro­ba u lo­vu pa­strm­ke na ve­o­ma le­pom je­zer­ce­tu ne­da­le­ko od De­spo­tov­ca

Odav­no je po­zna­to da uspe­šnog lo­va ša­ra­na na otvo­re­nim vo­da­ma ne­ma bez du­ge pri­pre­me me­sta, tj. bez re­dov­nog hra­nje­nja od­go­va­ra­ju­ćom pri­ma­mom, do­brog iz­bo­ra mam­ca i pri­bo­ra, sva­ko­dnev­nog če­ka­nja na uda­rac, te smi­re­no­sti i ume­ća da se on re­a­li­zu­je. Kad se sve koc­ki­ce slo­že, ulo­že­no se vi­še­stru­ko is­pla­ti kroz sjaj­nu bor­bu i uspo­me­ne za ceo ži­vot

Fi­der teh­ni­ka sve vi­še se ko­ri­sti ši­rom Evro­pe, pa i kod nas, te ni­je čud­no ni to što se ši­ri i na ri­blje vr­ste i vo­de za ko­je je do pre ne­ku go­di­nu ve­o­ma ret­ko pri­me­nji­va­na. Je­dan od na­ših naj­u­spe­šni­jih mla­dih fi­de­ra­ša ot­kri­va svoj re­cept za ci­lja­ni lov mre­ne na naj­ve­ćoj i naj­lep­šoj pla­nin­skoj re­ci Sr­bi­je

Iako ni­ko ni­je u sta­nju da na­ve­de de­kor va­ra­li­ce na ko­ji se ri­ba ne mo­že ulo­vi­ti, ne­ma zbo­ra da ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca ima svo­je fa­vo­ri­te i da se dr­ži ne­kih pra­vi­la pri iz­bo­ru. Ve­ći­na sma­tra da su dre­ča­vi de­ko­ri naj­bo­lji u uslo­vi­ma lo­še vi­dlji­vo­sti, te da one ne­u­tral­ne tre­ba ko­ri­sti­ti ka­da je pro­vid­nost vo­de ve­li­ka, a sve­tlo ja­ko. Ali gde svr­sta­ti de­li­mič­no pro­vid­ne a de­li­mič­no »vri­šte­će« de­ze­ne i ka­da nji­ma lo­vi­ti?

Na Da­bi ba­ra­ma kod Kru­šev­ca ve­ći­na plov­ka­ro­ša ci­pri­ni­de pe­ca na ku­va­nu pše­ni­cu i na fik­si­ra­ni plo­vak ili ve­gler. Od­stu­pa­ju­ći od tih re­še­nja, is­ku­sni plov­ka­roš le­po se na­pe­cao na zr­no mla­dog ku­ku­ru­za pla­si­ra­no na sa­mom dnu

Pe­de­se­tak me­ta­ra od Bran­ko­vog mo­sta i tek ne­što vi­še od pr­vih zgra­da Be­o­gra­da na vo­di, u ur­ba­nom am­bi­jen­tu, na obali reke ko­ja je sve sa­mo ne či­sta, već ne­ko­li­ko ne­de­lja se na ma­lom pro­sto­ru ti­ska bar po dva­de­se­tak ri­bo­lo­va­ca, ko­ji ve­o­ma uspe­šno hva­ta­ju tol­sto­lo­bi­ka si­ste­mi­ma sa hra­ni­li­com, is­klju­či­vo na ku­gli­ce sti­ro­po­ra