Štampa

Pe­ca­nje me­tod va­ri­jan­tom fi­der teh­ni­ke sve je po­pu­lar­ni­je iz­me­đu osta­log i zbog to­ga što omo­gu­ća­va da na ra­zne na­či­ne br­zo pri­vu­če­mo krup­ne ri­be i pod­stak­ne­mo ih da in­ten­ziv­no uzi­ma­ju na­šu pri­ma­mu i mam­ce. Je­dan od pro­ve­re­nih na­či­na da se to po­stig­ne je »do­ra­đi­va­nje« sme­se ko­jom pu­ni­mo hra­ni­li­cu

Lju­bi­te­lji lo­va bu­co­va na jed­nom od naj­o­mi­lje­ni­jih te­re­na na na­šem de­lu Ta­mi­ša sva­kog pro­le­ća s ne­str­plje­njem če­ka­ju da ta ri­ba pro­ra­di po­sle zim­skog »za­tiš­ja« jer zna­ju da se ta­da go­to­vo bez iz­u­zet­ka ak­ti­vi­ra­ju i raz­ne dru­ge vr­ste ri­ba ko­je se mo­gu lo­vi­ti na ve­štač­ke mam­ce

Po pra­vi­lu bi u ra­no pro­le­će, dok su vo­de još pri­lič­no hlad­ne, be­la ri­ba tre­ba­lo da se naj­bo­lje hra­ni u naj­to­pli­jem de­lu da­na, tj. oko po­dne­va, po­go­to­vo na vo­da­ma na ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni. Ovog pu­ta ni­je bi­lo ta­ko – tek je pred za­la­zak sun­ca po­čeo je in­ten­zi­van cug

U na­sto­ja­nju da iz­beg­nu cver­gla­na ko­li­ko god mo­gu, fi­de­ra­ši ko­ji pe­ca­ju ba­bu­šku po­sled­njih go­di­na na mno­gim vo­da­ma u to­pli­jem de­lu se­zo­ne uglav­nom ne ko­ri­ste me­sne mam­ce već for­si­ra­ju raz­ne ma­le pop-apo­ve, pre­te­žno s voć­nim aro­ma­ma. Ne­ka­da, me­đu­tim, uspeh do­ne­se pot­pu­no dru­ga­či­ji pri­stup

Već kra­jem zi­me je som na Be­ge­ju ne­da­le­ko od Zre­nja­ni­na od­lič­no ra­dio, pa su ga če­sto do­bi­ja­li mno­gi ri­bo­lov­ci ko­ji su ta­da ju­ri­li smu­đa. Na­sta­vi­lo se to i sre­di­nom mar­ta, ka­da je oto­plje­nje po­kre­nu­lo na­šu naj­ve­ću slat­ko­vod­nu ri­bu na još in­ten­ziv­ni­ju ak­tiv­nost i do­ne­lo sjaj­ne ulo­ve oni­ma ko­ji su ci­lja­no išli na »br­ku«

Ne­pred­vi­dlji­vost Sa­ve kao fi­de­ra­škog te­re­na još jed­nom je po­tvr­đe­na. U ju­tar­njim sa­ti­ma je ri­ba ra­di­la ve­o­ma lo­še i či­ni­lo se da ne­će bi­ti mo­gu­će pod­sta­ći je da se in­ten­ziv­no hra­ni, a on­da se si­tu­a­ci­ja, s po­ra­stom tem­pe­ra­tu­re va­zdu­ha i vo­de, pot­pu­no pro­me­ni­la