Štampa

U iš­če­ki­va­nju je­se­njeg cu­ga be­le ri­be u do­njem to­ku Du­na­va kroz Sr­bi­ju broj­ni ri­bo­lov­ci sva­ko­dnev­no pe­ca­ju ra­znim teh­ni­ka­ma, pa i na fi­der. Mno­gi se ža­le da ri­ba ni­je pri ape­ti­tu, ali to mo­žda i ni­je slu­čaj, jer ima i vr­lo do­brih ulo­va ka­da se ko­ri­ste fi­ni pri­bor, ose­tlji­vi si­ste­mi, sit­ni mam­ci i do­bro oda­bra­na pri­ma­ma

Ri­ba se ni na me­sti­ma na ko­ji­ma se re­dov­no pri­hra­nju­je ne po­na­ša sva­kog da­na na isti na­čin, tj. ne re­a­gu­je uvek jed­na­ko do­bro na pri­ma­mu i po­nu­đe­ne mam­ce, ni­je uvek na is­toj da­lji­ni od oba­le, ni­ti je­de u isto vre­me. Ali oni ko­ji su sprem­ni da ma­lo vre­me­na po­tro­še na eks­pe­ri­men­ti­sa­nje i zna­ju šta sve tre­ba pro­ba­ti uvek us­pe­ju da »iš­čač­ka­ju« bar ne­što

Ko­li­ko pe­ca­nje mo­že bi­ti te­ško i na ri­bom pre­bo­ga­tim vo­da­ma od­lič­no zna­ju sve ša­ran­dži­je ko­je re­dov­no idu na »uhva­ti i pu­sti« je­ze­ra, na ko­ji­ma i vr­hun­ski znal­ci mo­gu osta­ti bez tr­za­ja ka­da ri­ba ni­je za­in­te­re­so­va­na za hra­nu. Ali i ka­da se či­ni da re­še­nja ne­ma, ne­ko­me se po­sre­ći da ot­kri­je for­mu­lu uspe­ha, ko­ja mo­že bi­ti i sa­svim su­prot­na pra­vi­li­ma ko­jih se ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca na ta­kvim vo­da­ma dr­ži

Iz vi­še raz­lo­ga me­đu ne­is­ku­snim ri­bo­lov­ci­ma ras­pro­stra­nje­no je uve­re­nje da je pre­sud­ni fak­tor uspe­ha u fi­der ri­bo­lo­vu iz­bor pri­ma­me. A za­pra­vo je naj­bit­ni­je opre­de­li­ti se za sme­su ko­ja svo­jim ka­rak­te­ri­sti­ka­ma naj­bo­lje od­go­va­ra uslo­vi­ma u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji i cilj­noj ri­bi, te je pra­vil­no pri­pre­mi­ti za upo­tre­bu

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca na na­šim otvo­re­nim vo­da­ma le­po pro­la­zi pe­ca­ju­ći ra­znim kom­bi­na­ci­ja­ma kla­sič­nog fi­de­ra i nje­go­ve me­tod va­ri­jan­te. Ta­kav pri­stup do­neo je za­ni­mlji­vo pe­ca­nje i so­li­dan ulov na­šem sa­rad­ni­ku ko­ji je tom pri­li­kom ko­ri­stio kla­sič­nu pri­ma­mu i svi­ma la­ko do­stup­ne mam­ce

Kva­li­tet i pri­vlač­nost sva­ke bra­šna­ste pri­ma­me za ri­bu mo­gu se zna­čaj­no po­ve­ća­ti do­da­va­njem ra­znih ma­ma­ca. Ali da bi­smo po­sti­gli mak­si­ma­lan efe­kat, mo­ra­mo zna­ti i šta tre­ba do­da­ti kon­kret­noj hra­ni i u ko­joj ko­li­či­ni, a i ka­ko sve to tre­ba po­me­ša­ti i ko­jim tem­pom pla­si­ra­ti. Evo šta pre­po­ru­ču­je je­dan od na­ših naj­i­sku­sni­jih i naj­u­spe­šni­jih fi­de­ra­ša