Štampa

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji pre­ko go­di­ne pe­ca­ju na re­ka­ma i je­ze­ri­ma ka­da le­ti kre­ne na od­mor na mo­ru po­ne­se i ne­što pri­bo­ra za pe­ca­nje. Ve­ći­na će se za­do­vo­lji­ti bi­lo ka­kvim ulo­vi­ma sit­ne ri­be, ali ima i onih ko­ji će se ma­lo po­tru­di­ti oko iz­bo­ra me­sta i na­la­že­nja pra­vil­nog pri­stu­pa i za to bi­ti na­gra­đe­ni sjaj­nim ri­bo­lo­vač­kim do­ži­vlja­ji­ma

Ve­ći­na re­kre­a­tiv­nih ri­bo­lo­va­ca po do­la­sku na vo­du na­sto­ji da se što pre ras­pa­ku­je i poč­ne s pe­ca­njem, pa ne po­ku­ša da pret­hod­no čak ni po­vr­šno is­pi­ta te­ren i stek­ne ne­ka­kvu pred­sta­vu o kon­fi­gu­ra­ci­ji dna na me­stu is­pred se­be. A baš to što im li­či na gu­blje­nje vre­me­na ve­o­ma če­sto je raz­log što ne­ko dru­gi uži­va u znat­no di­na­mič­ni­jem pe­ca­nju i ostva­ru­je ve­ći ulov

Da li bi­smo se ma­nje ža­li­li na ame­rič­ko pa­tu­lja­sto som­če u na­šim vo­da­ma ka­da bi u nji­ma broj­ni­ja bi­la vr­sta ko­ja se ma­nje mno­ži i te­že ši­ri ali za­to ra­ste znat­no vi­še od na­pa­sti ko­ju ve­ći­na nas ne vo­li ni da vi­di na udi­ci?

Ri­bo­lov ša­ra­na da­nas je mno­go dru­ga­či­ji ne­go što je bio do pre tri­de­se­tak go­di­na, i to za­hva­lju­ju­ći po­ja­vi boj­li­ja, mon­ta­ži ma­ma­ca is­pod udi­ce (na »dla­ku«), ko­ri­šće­nju če­kr­ka s me­ha­ni­zmom slo­bod­nog ho­da i elek­tron­skih in­di­ka­to­ra tr­za­ja... Me­đu­tim, još ima tra­di­ci­o­na­li­sta ko­ji pe­ca­ju­ći na sta­rin­ski na­čin od­lič­no pro­la­ze

Pri­su­stvo ve­li­kih ja­ta bu­co­va na ati­pič­nom me­stu na spo­roj rav­ni­čar­skoj re­ci sve­stra­ni va­ra­li­čar is­ko­ri­stio je za iz­u­zet­no di­na­mi­čan i pro­duk­ti­van vi­še­dnev­ni lov na raz­ne ve­štač­ke mam­ce, od pil­ke­ra pre­ko vo­ble­ra do po­vr­ši­na­ca

Ri­bo­lov­ci se spo­re oko mno­gih pi­ta­nja, pa i oko raz­lo­ga iz ko­jih gra­blji­vi­ce na­sr­ću na dre­ča­vo obo­je­ne ve­štač­ke mam­ce. Ali se sko­ro svi sla­žu oko to­ga da ta­kve de­ze­ne uvek po mra­ku tre­ba ima­ti pri ru­ci i nu­di­ti ih ri­bi