Štampa

Iako su mu na ni­skim tem­pe­ra­tu­ra­ma po­tre­be za hra­nom ma­nje ne­go u to­pli­jem de­lu go­di­ne, bu­cov je ak­ti­van i zi­mi, ta­ko da ga i u tom de­lu se­zo­ne mo­že­mo uspe­šno lo­vi­ti, na ne­što dru­ga­či­ji na­čin ali ne­ret­ko čak uspe­šni­je ne­go to­kom pro­le­ća, le­ta i je­se­ni

Me­sni cr­vi su od­li­čan ma­mac za mno­ge vr­ste ri­ba i vr­lo efi­ka­san do­da­tak hra­na­ma za pe­ca­nje na plo­vak, fi­der ili kla­sič­nu du­bin­ku uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce. A ot­ka­ko se u mno­gim na­šim rad­nja­ma mo­gu ku­pi­ti i na li­tar, sve vi­še ri­bo­lo­va­ca sa­me cr­ve ko­ri­sti kao pri­ma­mu, što im do­no­si od­lič­ne ulo­ve u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma, pa i u lo­vu »gla­vo­nje« u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne

O to­me ka­ko se ce­lo­kup­na pri­ro­da, uklju­ču­ju­ći i ri­be, pri­la­go­đa­va i me­nja od­lič­no go­vo­ri i to što se ove zi­me smuđ ne­ko­li­ko ne­de­lja od­lič­no pe­cao prak­tič­no u cen­tru Be­o­gra­da, iz­me­đu mo­sta Ga­ze­la i ušća, upr­kos ve­li­kom ri­bo­lo­vač­kom pri­ti­sku i či­nje­ni­ci da se tu u re­ku uli­va­ju ot­pad­ne vo­de ve­li­kog de­la na­še pre­sto­ni­ce

Zimi je sko­balj gru­pi­san u ve­li­ka ja­ta, pa ga mo­že­mo ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ti ako mu po­nu­di­mo od­go­va­ra­ju­ću pri­hra­nu i ma­mac. No to ni­je »jed­no­smer­na uli­ca«, bu­du­ći da se ova ću­dlji­va ri­ba ne po­na­ša isto ni sva­kog da­na na istom me­stu, a po­go­to­vo ne na raz­li­či­tim re­ka­ma, što vr­sni ni­ški plov­ka­roš naj­bo­lje do­ka­zu­je ostva­ru­ju­ći na Ju­žnoj Mo­ra­vi i na re­ci Stru­mi u Bugarskoj sjaj­ne ulo­ve pri­me­nom pot­pu­no dru­ga­či­jih tak­ti­ka

Go­di­na­ma se u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne ra­zni ma­nji ci­pri­ni­di uspe­šno hva­ta­ju na de­lu ka­na­la Du­nav–Ti­sa–Du­nav kod Ba­ča, gde se u ovom pe­ri­o­du re­dov­no gru­pi­šu. Ali iako ri­be tu ne­spor­no ima do­sta i pe­ca­nje ni­je na­ro­či­to te­ško, raz­li­ke u ukup­nom ulo­vu mo­gu bi­ti i dra­stič­ne, jer oni ko­ji se vi­še po­tru­de i oda­be­ru pra­vi­lan pri­stup mo­gu za ne­ko­li­ko sa­ti po­pri­lič­no na­pu­ni­ti ču­var­ku, a oni ko­ji lo­ve po prin­ci­pu »kad ho­će – ho­će« za isto vre­me do­bi­ju tek po­ne­ki ko­mad

Fi­der teh­ni­ka za­sno­va­na je na ve­o­ma pre­ci­znom pla­si­ra­nju pri­ma­me, i to pri sva­kom za­ba­ča­ju, či­me se br­zo stva­ra hra­ni­li­šte na dnu i ri­ba pod­sti­če da se na nje­mu za­dr­ži i in­ten­ziv­no ­hra­ni. Iole is­ku­sni fi­de­ra­ši, me­đu­tim, zna­ju da su šan­se za uspeh uvek ve­će ta­mo gde se re­dov­no pe­ca i sled­stve­no stal­no do­hra­nju­je, pa ja­ta ri­ba stek­nu na­vi­ku da na takvim po­zi­ci­jama bo­ra­ve ili da bar sva­ko­dnev­no na njih svra­ća­ju. No prem­da ni­je iz­ve­sno da će­mo po­ten­ci­jalnu lo­vi­nu br­zo pri­vu­ći na me­sto na kom du­že vre­me ni­je bi­lo ni­čeg za je­lo, uz pra­vi­lan pri­stup i ma­lo sre­će i to je mo­gu­će