Štampa

Sve ma­nji broj ri­bo­lo­vač­kih rad­nji u ko­ji­ma se mo­že pre ku­po­vi­ne po­gle­da­ti ši­rok asor­ti­man pri­bo­ra i opre­me, ali i do­bi­ti do­bar sa­vet od kom­pe­tent­nog pro­dav­ca, či­ni da pe­ca­ro­ši, po­go­to­vo po­čet­ni­ci i ne­do­volj­no is­ku­sni, lu­ta­ju i gre­še pri iz­bo­ru ra­znih stva­ri, pa i ma­ši­ni­ca za raz­ličite vi­do­ve mo­der­nog pe­ca­nja sa hra­ni­li­com

Upr­kos ati­pič­nom vre­me­nu za ovo do­ba go­di­ne, oče­ki­va­ni je­se­nji cug mre­ne na na­šim re­ka­ma ni­je iz­o­stao. Ši­rom Sr­bi­je bi­lo je le­pih ulo­va i du­bin­skim me­to­dom (pre­te­žno na fi­der), ali i vo­žnjom plov­ka, ka­ko je lo­vio autor ovog vr­lo za­ni­mlji­vog tek­sta

Sa ra­stom po­pu­lar­no­sti la­kog i ul­tra­la­kog va­ra­li­ča­re­nja, ban­dar je sve in­te­re­sant­ni­ji na­šim va­ra­li­ča­ri­ma sa rav­ni­čar­skih sta­ja­ćih i te­ku­ćih vo­da. Ci­lja­ni lov grgeča na va­ra­li­ce od me­ke gu­me iz­u­zet­no je di­na­mi­čan i za­ba­van, a uko­li­ko do­bro »sklo­pi­mo koc­ki­ce«, mo­že bi­ti i ve­o­ma us­pe­šan

Što je pri­ti­sak na ne­ku vo­du ve­ći, ri­ba je po pra­vi­lu opre­zni­ja i te­že se lo­vi, pa su često, da bi se uspe­šno pe­ca­lo, po­treb­ne sup­til­ne pre­zen­ta­ci­je, kva­li­tet­na pri­hra­na, naj­bo­lji mam­ci, ose­tlji­vi šta­po­vi, tan­ki naj­lo­ni i ma­le udi­ce. Me­đu­tim, u ne­kim pe­ri­o­di­ma, ka­da su uslo­vi po­volj­ni, sve to ni­je neo­p­hod­no, već je za pu­nu ču­var­ku pre sve­ga va­žno bi­ti na pra­vom me­stu u pra­vo vre­me

U dru­gom de­lu pre­gle­da ve­štač­kih ma­ma­ca ko­ji se naj­vi­še ko­ri­ste za lov štu­ke pred­sta­vlja­mo je­dan od naj­po­pu­lar­ni­jih ti­po­va si­li­ko­na­ca, tr­za­ju­će va­ra­li­ce od tvr­dih ma­te­ri­ja­la, po­vr­šin­ske mo­de­le, te tri vr­ste vo­ble­ra u svim nji­ho­vim za štu­ku naj­lov­ni­jim va­ri­jan­ta­ma

Uslo­vi za ri­bo­lov na naj­po­zna­ti­jem be­o­grad­skom je­ze­ru sa­da su znat­no dru­ga­či­ji ne­go pre ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja, ka­da je for­mi­ra­no, a i ri­blji fond se umnogome promenio. Jed­na od vr­sta ko­je su ne­ka­da do­mi­ni­ra­le sa­da je po­no­vo ak­tu­el­na – de­ve­ri­ka do­sti­že ve­li­ke di­men­zi­je, pa je ra­do vi­đe­na na udi­ci, ali to ne zna­či da ju je la­ko pe­ca­ti. Ipak, for­mu­la uspe­ha po­sto­ji