Štampa

Od po­čet­ka ove go­di­ne, be­la ri­ba je du­že vre­me bi­la neo­če­ki­va­no sla­bo ak­tiv­na u do­njem to­ku Sa­ve. Čak su i naj­ve­šti­ji i naj­u­por­ni­ji to­kom ja­nu­a­ra i sko­ro ce­log fe­bru­a­ra mu­ku mu­či­li da do­đu do iole pri­stoj­ni­jeg ulo­va. Si­tu­a­ci­ja se pro­me­ni­la tek u dru­goj po­lo­vi­ni fe­bru­a­ra, što je bio sig­nal i fi­de­ra­ši­ma i plov­ka­ro­ši­ma da ma­sov­no po­hr­le na vo­du

U ri­bo­lo­vu mir­nih vr­sta, hleb je je­dan od najčešće ­ko­ri­šće­nih ma­ma­ca, ali se u raz­li­či­tim ob­li­ci­ma upotrebljava i za pri­ma­mlji­va­nje, kao je­di­ni sa­sto­jak ili kao deo raz­li­či­tih me­ša­vi­na. Uko­li­ko se njime pra­vil­no služimo, iako je jef­tin i ma­nje ka­lo­rij­ske vred­no­sti od ve­ći­ne dru­gih kom­po­nen­ti, mo­že mno­go do­pri­ne­ti na­šoj uspe­šno­sti

Hlad­ni­ji deo se­zo­ne po­sled­njih me­se­ci ni­je do­neo do­bre uslo­ve na ve­ći­ni na­ših re­ka mren­skog ti­pa, pa ni na Za­pad­noj Mo­ra­vi. Ipak, oni ko­ji su bi­li sprem­ni na stal­no pri­la­go­đa­va­nje, eks­pe­ri­men­ti­sa­nje i tra­že­nje ri­be i naj­bo­ljeg na­či­na da je pre­va­re, uspe­šno su pe­ca­li dve naj­po­pu­lar­ni­je i naj­broj­ni­je ci­pri­nid­ne vr­ste

Je­dan od naj­bo­ljih kle­na­ro­ša u Švaj­car­skoj je naš ze­mljak, ko­ji je is­ku­stva sti­ca­na pre vi­še de­ce­ni­ja na Ni­ša­vi uspe­šno pri­me­nio na slič­nim vo­da­ma na ko­ji­ma sa­da pe­ca. Nje­gov re­cept za na­la­že­nje i hva­ta­nje ka­pi­ta­la­ca je jed­no­sta­van, ali iz­u­zet­no efi­ka­san

Lov ka­u­gle­ra na plo­vak je pr­vo slo­vo ri­bo­lo­vač­ke azbu­ke. Ali, iako u osno­vi jed­no­sta­van, on je isto­vre­me­no za­ba­van i iza­zo­van. A da bi­smo u nje­mu bi­li uspe­šni, mo­ra­mo sve pra­vil­no ura­di­ti – od kom­ple­ti­ra­nja pri­bo­ra i si­ste­ma, pre­ko iz­bo­ra hra­ne i me­sta, do pra­vil­ne pre­zen­ta­ci­je mam­ca

Ve­ći­na lo­va­ca na mir­ne vr­ste u naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne ori­jen­ti­še se na pe­ca­nje na me­sti­ma sa ve­li­kom kon­cen­tra­ci­jom ri­be, u ta­ko­zva­nim zi­mov­ni­ci­ma, u ko­ji­ma su bo­ga­ti ulo­vi vr­lo iz­ve­sni uko­li­ko je ri­ba ma­kar pri pro­seč­nom ape­ti­tu. Naš eks­pert za lov fi­der teh­ni­kom ovog pu­ta je, me­đu­tim, re­šio da se opro­ba na jed­noj dru­ga­či­joj po­zi­ci­ji, na ko­joj ne­ma mno­go ri­be, ali je mo­guć ulov i krup­nih ko­ma­da