Štampa

Po­sle ni­za go­di­na u ko­ji­ma se je­ze­ro Jo­ca pro­ču­lo ši­rom re­gi­o­na po fan­ta­stič­nim ulo­vi­ma krup­ne štu­ke, si­tu­a­ci­ja se dra­stič­no pro­me­ni­la. Sa­da se ne lo­ve ret­ko sa­mo ka­pi­tal­ke, već i ri­be ka­kve su do pre ne­ku se­zo­nu sma­tra­ne is­pod­pro­seč­nim. Mno­gi za to kri­ve is­klju­či­vo pre­ve­li­ki pri­ti­sak ri­bo­lo­va­ca i ri­bo­kra­đu, ali to po svoj pri­li­ci ni­su je­di­ni raz­lo­zi, pa čak ni naj­va­žni­ji

Ve­ći­na sko­ba­lja­ša ko­ji pe­ca­ju na plo­vak na re­ka­ma za pri­ma­mu omi­lje­ne ri­be ko­ri­ste »bom­be« od sta­rog hle­ba ote­ža­nog ka­me­nom, dok fi­de­ra­ši (ko­jih je sve vi­še) upo­tre­blja­va­ju raz­ne bra­šna­ste pri­ma­me. Po­ku­šaj na­šeg sa­rad­ni­ka da kom­bi­nu­je sta­ru pri­ma­mu i no­vi pri­stup po­ka­zao se neo­če­ki­va­no uspe­šnim

Lov smu­đa na ve­štač­ke mam­ce u naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne da­le­ko je od pri­jat­nog, a ulov ni­je za­ga­ran­to­van ni naj­ve­ćim maj­sto­ri­ma. No baš to pred­sta­vlja neo­do­ljiv iza­zov za one naj­za­gri­že­ni­je, ko­ji ne ža­le vre­me­na ni tru­da da u vr­lo te­škim uslo­vi­ma pro­na­đu i pre­va­re ka­pi­tal­ca

Ko­lu­ba­ra je jed­na od re­ka ko­je kra­jem je­se­ni i to­kom zi­me oži­ve jer ih ma­sov­no za­po­sed­nu lju­bi­te­lji lo­va sko­ba­lja. Na naj­i­zgled­ni­jim te­reni­ma tra­ži se ta­da me­sto vi­še, ali i na nji­ma uspeh može izostati. Naj­bo­lje pro­la­ze oni ko­ji oda­be­ru do­bru pri­hra­nu i ma­mac po­nu­de u zo­ni u ko­joj je gru­pi­san naj­ve­ći deo ri­be

Iako je njen ri­blji fond ove go­di­ne po­pri­lič­no osi­ro­ma­šen pre­te­ra­nim iz­lo­vom raz­li­či­tim sred­stvi­ma, To­pla Mla­va je još uvek jed­na od naj­a­trak­tiv­ni­jih vo­da u Bra­ni­čev­skom okru­gu, na ko­ju ra­do do­la­ze i ri­bo­lo­vi iz uda­lje­nih de­lo­va Sr­bi­je. Po­sled­njih ne­de­lja, oni ume­šni­ji i sprem­ni da se ma­lo po­tru­de, ostva­ri­va­li su ve­o­ma do­bre ulo­ve

Jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih va­ra­li­ca svih vre­me­na na se­ver­no­ame­rič­kom kon­ti­nen­tu u Evro­pi se još uvek pri­lič­no ret­ko ko­ri­sti. Sto­ga ni­je ni čud­no što o spi­ner­bej­to­vi­ma još ne zna­mo do­volj­no i što ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca ume da iz njih iz­vu­če mak­si­mum, oko če­ga se za­i­sta vre­di po­tru­di­ti.