Štampa

U ri­bo­lo­vu če­sto do­bro pro­đe­mo pe­ca­ju­ći na na­čin ko­ji sma­tra­mo naj­bo­ljim za od­re­đe­nu vr­stu, me­sto i do­ba go­di­ne. Ali, ni­je ret­kost ni da pro­me­na uobi­ča­je­nog pri­stu­pa, ne­kad ma­la, a ne­ka­da i dra­stič­na, do­ne­se iz­ne­na­đu­ju­će do­bar ulov. U to se po­sled­njih ne­de­lja uve­rio i naš sve­stra­ni sa­rad­nik iz Ni­ša

Ove zi­me, po­sle du­gog ni­za go­di­na, tem­pe­ra­tu­re su bi­le to­li­ko ni­ske da se na mno­gim vo­da­ma for­mi­rao le­de­ni po­kri­vač do­volj­ne de­blji­ne da se po nje­mu mo­že bez­bed­no ho­da­ti i kroz nje­ga pe­ca­ti. Ve­ći­na lju­bi­te­lja ta­kvog ri­bo­lo­va pri­li­ku je is­ko­ri­sti­la da po­ju­ri štu­ku, a ve­ro­vat­no po pr­vi put u Sr­bi­ji kroz otvor u le­du spu­šte­ni su i fi­der si­ste­mi sa hra­ni­li­ca­ma, ko­ji su do­ne­li ri­bo­lov­ci­ma le­pu za­ba­vu

Do­dat­no mi­ri­sa­nje i bo­je­nje pri­hra­na i ma­ma­ca ni­je no­vi­jeg da­tu­ma, a pribegava mu se u svim vi­do­vi­ma lo­va mir­nih ri­ba. Ali po­sled­njih go­di­na sve vi­še ri­bo­lo­va­ca, uklju­ču­ju­ći i fi­de­ra­še, ume­sto uma­ka­nja, pr­ska­nja spre­jom ili me­ša­nja ve­će ko­li­či­ne adi­tiva sa pri­ma­mom do­da­je ma­le ko­li­či­ne vi­so­ko­kon­cen­tro­va­nih teč­no­sti po­mo­ću fla­ši­ca sa ka­palj­kom. Ot­kri­va­mo vam glav­ne pred­no­sti ta­kvog pri­stu­pa

Pe­ca­nje kroz ru­pe u le­du iz­u­zet­no je po­pu­lar­no ši­rom se­ver­ne he­mis­fe­re, ali se kod nas ne upra­žnja­va na­ro­či­to mno­go, de­lom i zbog to­ga što nam zi­me ni­su uvek do­volj­no hlad­ne da vo­de pre­kri­je de­be­la le­de­na ko­ra po ko­joj bi bilo bez­bed­no kre­ta­ti se. Ove go­di­ne, me­đu­tim, vre­men­ske pri­li­ke idu na ru­ku lju­bi­te­lji­ma ta­kvog ri­bo­lo­va, a oni naj­za­gri­že­ni­ji tu šan­su ume­ju da is­ko­ri­ste

Lov smu­đa ve­štač­kim mam­ci­ma u pe­ri­o­du naj­ve­ćih hlad­no­ća ne tra­ži od ri­bo­lov­ca sa­mo ve­li­ku upor­nost, ot­por­nost na hlad­no­ću i vi­so­ku kon­cen­tra­ci­ju to­kom pre­tra­ži­va­nja te­re­na, već i pri­la­go­đa­va­nje pri­bo­ra i ma­ma­ca te­škim uslo­vi­ma i ri­bi ko­ja se sa­da po­na­ša znat­no dru­ga­či­je ne­go u pe­ri­o­du naj­in­ten­ziv­ni­je ak­tiv­no­sti

Je­dan od glav­nih raz­lo­ga po­pu­lar­no­sti sko­ba­lja kao ri­bo­lovne vrste le­ži u či­nje­ni­ci da ovu iz­ra­zi­to sport­sku ri­bu ni­je la­ko lo­vi­ti ni ta­mo gde je ima mno­go, pa čak ni on­da ka­da je vr­lo ras­po­lo­že­na za je­lo. Ali, to ni­je ni ne­mo­gu­ća mi­si­ja, ako se pri­dr­ža­va­mo ne­kih osnov­nih pra­vi­la i ma­lo se po­tru­di­mo