Štampa

Smuđ je jed­na od gra­blji­vi­ca koju ri­bo­lov­ci­ se­ver­ne he­mis­fe­re najviše ce­ne . Za­to ni­je ni čud­no što je za lov te vrste raz­vi­je­no mno­go va­ra­li­ca. Vo­ble­ri se ve­o­ma mno­go ko­ri­ste i go­to­vo da ne­ma ozbilj­ni­jeg smu­đa­ro­ša ko­ji ne­ma ba­rem de­se­tak fa­vo­ri­ta u znat­no ve­ćoj ko­lek­ci­ji. Pred­sta­vlja­mo vam naj­bit­ni­je os­bi­ne tog tipa ve­štač­kih ma­ma­ca

Za­hva­lju­ju­ći po­volj­nim uslo­vi­ma, ve­ći­na vr­sta be­le ri­be u Dri­ni do­sti­že ka­pi­tal­ne di­men­zi­je. To va­ži i za plo­ti­cu, a pe­ca­nje krup­nih je­din­ki ove vr­ste bo­lo­nje­ze teh­ni­kom je pri­lič­no zah­tev­no, ali i iz­u­zet­no atrak­tiv­no. Naš sa­rad­nik oku­šao se sre­di­nom apri­la na jed­nom od naj­a­trak­tiv­ni­jih i ri­bom naj­bo­ga­ti­jih de­lo­va ve­li­ke i pre­le­pe pla­nin­ske re­ke

Ka­da je ba­bu­ški do hrane, ni­je je te­ško lo­vi­ti, pa ni na­pu­ni­ti ču­var­ku. Me­đu­tim, i ona ume da bu­de i te ­ka­ko ću­dlji­va i iz­bir­lji­va, po­go­to­vo u ovom pe­ri­o­du, ka­da se mre­sti, pa se gru­pi­še na po­je­di­nim de­lo­vi­ma vo­de i če­sto ne jede pre­ko ce­log da­na, ni­ti je pri ve­li­kom ape­ti­tu. Uz ma­lo pri­la­go­đa­va­nja tak­ti­ke i pri­bo­ra mo­že­mo je, na sre­ću, i sa­da uspe­šno pe­ca­ti.

U pr­voj po­lo­vi­ni pro­le­ća štu­ka se in­ten­ziv­no hra­ni, uglav­nom u pli­ća­ci­ma, bli­zu me­sta na ko­ji­ma se mre­sti­la, a na ko­ji­ma se sa­da ra­di pro­du­že­nja vr­ste i la­kog do­la­že­nja do hra­ne gru­pi­še i be­la ri­ba, in­stink­tiv­no tra­že­ći naj­to­pli­ju vo­du. Ne­ko­li­ko vr­sta va­ra­li­ca mo­že nam, u po­volj­nim vre­men­skim uslo­vi­ma, do­ne­ti ri­bo­lov za pam­će­nje i ka­pi­tal­nu gra­blji­vi­cu

Da bi­smo sa­da uspe­šno va­ra­li­ča­ri­li pa­strm­ku, mo­ra­mo pro­na­ći me­sta na sal­mo­nid­nim te­ku­ći­ca­ma na ko­ji­ma se ta atrak­tiv­na gra­blji­vi­ca u ovom pe­ri­o­du za­dr­ža­va i lo­vi, oda­bra­ti va­ra­li­ce ko­je na ta­kvim po­zi­ci­ja­ma mo­gu is­pro­vo­ci­ra­ti ri­bu na na­pad i pre­zen­to­va­ti ih na pra­vi na­čin

Po­če­tak pro­le­ća je pra­vo vre­me za lov krup­ne de­ve­ri­ke fi­der teh­ni­kom na naj­ve­ćem be­o­grad­skom je­ze­ru, ali se po­ne­kad de­ša­va i da nje­na ak­tiv­nost iz ra­zno­ra­znih raz­lo­ga ka­sni, kao ove go­di­ne. Na sre­ću ri­bo­lo­va­ca, čak i ka­da se »lo­pa­ta­re« ne ja­vlja­ju, pe­ca­nje mo­že bi­ti vr­lo za­bav­no i di­na­mič­no za­hva­lju­ju­ći krup­nim i broj­nim ban­da­ri­ma