Štampa

Dok na ve­ći­ni na­ših ka­na­la i ba­ra štu­ka­ro­ši ri­bu na­la­ze pre­tra­žu­ju­ći ce­lu po­vr­ši­nu vo­de, na ve­li­kim je­ze­ri­ma, kao što je Vla­sin­sko, neo­p­ho­dan je sa­svim dru­ga­či­ji pri­stup. Naj­vi­še uspe­ha ima­ju oni ko­ji na osno­vu is­ku­stva i ana­li­zi­ra­nja tre­nut­ne si­tu­a­ci­je mo­gu da pret­po­sta­ve na ko­je zo­ne tre­ba obra­ti­ti po­seb­nu pa­žnju i šta gra­blji­vi­ci tre­ba po­nu­di­ti u da­tom mo­men­tu

U po­volj­nim uslo­vi­ma i uz do­bar iz­bor teh­ni­ke, me­sta, pri­hra­ne, mam­ca i si­ste­ma, sre­di­nom pro­le­ća, na na­šim rav­ni­čar­skim re­ka­ma mo­že se ve­o­ma le­po pe­ca­ti be­la ri­ba. Ali, dru­ga po­lo­vi­na ma­ja na Ta­mi­šu je po­je­di­nim do­brim po­zna­va­o­ci­ma ove re­ke do­ne­la i vi­še ne­go do­bre ulo­ve.

U pr­vom de­lu ovog tek­sta po­za­ba­vi­li smo se ob­li­kom, ve­li­či­nom, te­ži­nom, plov­no­šću, du­bi­nom za­ra­nja­nja i vi­bra­ci­jom vo­ble­ra za smu­đa, a sa­da će­mo re­ći još po­ne­što o osta­lim nji­ho­vim bit­nim od­li­ka­ma i pred­sta­vi­ti ti­pič­ne mo­de­le raz­li­či­tih ka­rak­te­ri­sti­ka, ko­ji se za ovu gra­blji­vi­cu naj­če­šće ko­ri­ste

Ma­da ne va­ži za pre­tera­no iz­bir­lji­vu ri­bu, ba­bu­ška ume da ve­o­ma do­bro od­re­a­gu­je ka­da joj po­go­di­mo tre­nut­ni ape­tit. A u ovom pe­ri­o­du ku­va­no zr­ne­vlje mo­že bi­ti sa­sto­jak pri­ma­me ko­ji će pri­vu­ći i na je­lo pod­sta­ći naj­krup­ni­je ko­ma­de

Eks­pan­zi­ja tol­sto­lo­bi­ka, ko­ja se po­kla­pa sa du­go­go­di­šnjim sma­nje­njem bro­ja mno­gih dru­gih ri­bo­lov­no atrak­tiv­nih vr­sta i kon­ti­nu­i­ra­nim ra­stom pro­seč­nih tem­pe­ra­tu­ra na­ših vo­da, či­ni da se sve vi­še ri­bo­lo­va­ca okre­će pe­ca­nju te ri­be u ne­kom de­lu se­zo­ne. Ovog pu­ta ot­kri­va­mo vam efi­ka­san re­cept za pe­ca­nje du­bin­skim si­ste­mom, sa hra­ni­li­com i fi­der šta­pom

Naj­jed­no­stav­ni­ji na­čin pe­ca­nja, na plo­vak, šta­pom bez vo­đi­ca, mo­že bi­ti iz­u­zet­no efi­ka­san, ako ume­mo da oda­be­re­mo pra­vo me­sto, vre­me i pri­hra­nu. Ovih da­na, na Ta­mi­šu i mno­gim dru­gim rav­ni­čar­skim re­ka­ma od­lič­no se lo­vi ra­zna be­la ri­ba