Štampa

Dvo­ji­ca is­ku­snih fi­de­ra­ša neo­če­ki­va­no su do­bro pro­šla u slo­bod­nom ri­bo­lo­vu na te­škoj tak­mi­čar­skoj sta­zi, upr­kos to­me što je vo­do­staj bio iz­u­zet­no vi­sok. Is­po­sta­vi­lo se, na­i­me, da je iz Du­na­va u ka­nal ušlo mno­go ri­be, što se re­dov­no de­ša­va ka­da je vo­da ve­li­ka, ali ni­je bi­lo sa­svim jed­no­stav­no utvr­di­ti ko­ji je pri­stup naj­e­fi­ka­sni­ji u ta­kvim okol­no­sti­ma, ka­da je i vi­so­ka oba­la bi­la de­li­mič­no pre­li­ve­na

Ba­bu­šku čak i mno­gi ri­bo­lov­ci ko­ji je če­sto pe­ca­ju do­ži­vlja­va­ju kao ha­la­plji­vu i neo­pre­znu ri­bu, pa ne vo­de mno­go ra­ču­na o si­ste­mu ko­ji ko­ri­ste, pri­ma­mi, mam­cu... Me­đu­tim, istin­ski znal­ci, ko­ji se pre­po­zna­ju po bo­ga­tim ulo­vi­ma, zna­ju da stva­ri sto­je pot­pu­no dru­ga­či­je i da ova ri­ba ume da bu­de iz­u­zet­no te­ško uhva­tlji­va, ako sve ne ura­di­mo ka­ko tre­ba. Ovaj tekst to po­tvr­đu­je na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin

Si­tu­a­ci­ju ka­da vo­da na­do­la­zi i mu­ti se smuđ ko­ri­sti da bi lak­še do­la­zio do ple­na, ko­ji ne mo­že da ga uoči do­volj­no ra­no da bi po­be­gao, a uz to je če­sto i gru­pi­san na ma­lom pro­sto­ru. Za­to su pro­leć­ne ve­li­ke i po pra­vi­lu sla­bo pro­zir­ne vo­de do­bre za ovog pre­da­to­ra, ali i za nas ko­ji po­ku­ša­va­mo da ga ulo­vi­mo

Me­tod fi­der teh­ni­ku ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca po­ve­zu­je sa pe­ca­njem ša­ra­na i krup­ne ba­bu­ške na sta­ja­ći­ca­ma. A ona je, u do­ne­kle mo­di­fi­ko­va­noj va­ri­jan­ti, upo­tre­blji­va i za ci­lja­ni lov mre­ne na br­zim re­ka­ma. Ka­ko su u ta­kvom ri­bo­lo­vu za­pi­nja­nja za pre­pre­ke i ki­da­nja vr­lo iz­ve­sna, is­pla­ti se ulo­ži­ti ma­lo vre­me­na i tru­da u pra­vlje­nje funk­ci­o­nal­nih hra­ni­li­ca, ne­u­po­re­di­vo jef­ti­ni­jih od onih ku­pov­nih

Du­go je ba­bu­ška, je­dan od re­la­tiv­no no­vih sta­nov­ni­ka na­ših vo­da, va­ži­la za ri­bu ko­ja se hva­ta pre­vi­še la­ko, zbog če­ga su je mno­gi pot­ce­nji­va­li. Ali, što je vre­me vi­še pro­la­zi­lo, po­sta­ja­lo je sve ja­sni­je da ve­li­ke »ba­be« ni­je ni­ma­lo jed­no­stav­no hva­ta­ti. Naš eks­pert za fi­der teh­ni­ku ovog pu­ta vam ot­kri­va svoj re­cept za uspe­šno pe­ca­nje tro­fej­nih je­din­ki u ovom de­lu go­di­ne

Ne­ki ri­bo­lov­ci no­se na vo­du ogrom­ne ko­li­či­ne ve­štač­kih ma­ma­ca i sva­ki čas ih me­nja­ju, tra­že­ći onaj ko­ji će bi­ti naj­e­fi­ka­sni­ji u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji. Dru­gi u sva­ko vre­me i na sva­kom me­stu ba­ca­ju je­dan isti adut ili ne­ko­li­ko njih i ne po­mi­šlja­ju na ma ka­kvo eks­pe­ri­men­ti­sa­nje. Tre­ći na­sto­je da se za sva­ki ri­bo­lov što bo­lje pri­pre­me, pa i da osmi­sle ko­je bi va­ra­li­ce va­lja­lo po­ne­ti i for­si­ra­ti – oni naj­če­šće naj­bo­lje pro­la­ze