Štampa

Lov sko­ba­lja, šlji­va­ra i plo­ti­ce na te­ku­ći­ca­ma mren­skog ti­pa zi­mi je vr­lo pro­duk­ti­van uko­li­ko ri­bo­lo­vac zna me­sta na ko­ji­ma se ve­li­ka ja­ta gru­pi­šu. Ali pri kra­ju ovog de­la se­zo­ne stva­ri se kom­pli­ku­ju, jer ri­ba po­či­nje da na­pu­šta me­sta na ko­ji­ma je bo­ra­vi­la to­kom ne­ko­li­ko pret­hod­nih me­se­ci, pa se mo­ra­mo po­tru­di­ti da pro­na­đe­mo i nju, i do­bit­nu pre­zen­ta­ci­ju i pri­ma­mu

U ri­bo­lo­vu ve­štač­kim mam­ci­ma pe­ri­o­dič­no se sme­nju­ju ra­zni tren­do­vi, a ta po­ja­va pri­met­na je i na pla­nu du­ži­ne blin­ke­ra­ških šta­po­va. Vi­še de­ce­ni­ja su evrop­ski ri­bo­lov­ci­ za ri­bo­lov sa oba­le da­le­ko najviše ­ko­ristili mo­de­le od 2,7 m i du­že, ali u po­sled­nje vre­me znat­no su po­pu­lar­ni­ji kra­ći va­ra­li­čar­ci. Pri tom se ma­lo ko tru­di da ra­ci­o­nal­no sa­gle­da oso­bi­ne i upo­te­blji­vost ovog de­la pri­bo­ra za­vi­sno od du­ži­ne, i da na osno­vu to­ga iz­vr­ši oda­bir naj­pri­me­re­ni­ji svo­jim po­tre­ba­ma

Od po­čet­ka ove go­di­ne, be­la ri­ba je du­že vre­me bi­la neo­če­ki­va­no sla­bo ak­tiv­na u do­njem to­ku Sa­ve. Čak su i naj­ve­šti­ji i naj­u­por­ni­ji to­kom ja­nu­a­ra i sko­ro ce­log fe­bru­a­ra mu­ku mu­či­li da do­đu do iole pri­stoj­ni­jeg ulo­va. Si­tu­a­ci­ja se pro­me­ni­la tek u dru­goj po­lo­vi­ni fe­bru­a­ra, što je bio sig­nal i fi­de­ra­ši­ma i plov­ka­ro­ši­ma da ma­sov­no po­hr­le na vo­du

U ri­bo­lo­vu mir­nih vr­sta, hleb je je­dan od najčešće ­ko­ri­šće­nih ma­ma­ca, ali se u raz­li­či­tim ob­li­ci­ma upotrebljava i za pri­ma­mlji­va­nje, kao je­di­ni sa­sto­jak ili kao deo raz­li­či­tih me­ša­vi­na. Uko­li­ko se njime pra­vil­no služimo, iako je jef­tin i ma­nje ka­lo­rij­ske vred­no­sti od ve­ći­ne dru­gih kom­po­nen­ti, mo­že mno­go do­pri­ne­ti na­šoj uspe­šno­sti

Hlad­ni­ji deo se­zo­ne po­sled­njih me­se­ci ni­je do­neo do­bre uslo­ve na ve­ći­ni na­ših re­ka mren­skog ti­pa, pa ni na Za­pad­noj Mo­ra­vi. Ipak, oni ko­ji su bi­li sprem­ni na stal­no pri­la­go­đa­va­nje, eks­pe­ri­men­ti­sa­nje i tra­že­nje ri­be i naj­bo­ljeg na­či­na da je pre­va­re, uspe­šno su pe­ca­li dve naj­po­pu­lar­ni­je i naj­broj­ni­je ci­pri­nid­ne vr­ste

Je­dan od naj­bo­ljih kle­na­ro­ša u Švaj­car­skoj je naš ze­mljak, ko­ji je is­ku­stva sti­ca­na pre vi­še de­ce­ni­ja na Ni­ša­vi uspe­šno pri­me­nio na slič­nim vo­da­ma na ko­ji­ma sa­da pe­ca. Nje­gov re­cept za na­la­že­nje i hva­ta­nje ka­pi­ta­la­ca je jed­no­sta­van, ali iz­u­zet­no efi­ka­san