Štampa

Pret­hod­ne go­di­ne štu­ka je čak i neo­če­ki­va­no do­bro ra­di­la na Ta­mi­šu, Du­na­vu i Sa­vi. Su­de­ći po de­ša­va­nji­ma u po­sled­njih ne­ko­li­ko sed­mi­ca na ra­znim te­re­ni­ma, pa i na Sa­vi če­tr­de­se­tak ki­lo­me­ta­ra uz­vod­no od Be­o­gra­da, ova se­zo­na bi mo­gla bi­ti slič­na

U pr­vim ne­de­lja­ma po okon­čanju mre­sta štu­ka se i ov­de, kao i na dru­gim vo­da­ma, dr­ži pli­ćih zo­na i tra­ži hra­nu ta­mo gde ba­bu­ška i osta­li ma­nji ci­pri­ni­di ula­ze ra­di pa­re­nja. Oni ko­ji ume­ju da pre­po­zna­ju ta­kve te­re­ne i da na nji­ma na naj­bo­lji na­čin pre­zen­tu­ju va­ra­li­ce op­ti­mal­ne ve­li­či­ne mo­gli su uz ma­lo sre­će ima­ti i iz­u­zet­no di­na­mi­čan i us­pe­šan ri­bo­lov

Na sve na­či­ne pod­stre­ki­va­na potro­šač­ka gro­zni­ca, kao jed­no od uni­ver­zal­nih obe­lež­ja raz­vi­je­nog de­la sa­vre­me­nog sve­ta, ni­je mi­mo­i­šla ni­je­dan vid pe­ca­nja, pa ni fi­der teh­ni­ku. Ta­ko se uz raz­ne objek­tiv­no po­treb­ne i ko­ri­sne de­lo­ve pri­bo­ra na tr­ži­štu mo­že na­ći i obi­lje ar­ti­ka­la bez ko­jih se ap­so­lut­no mo­že. Ka­ko se sna­ći u toj džun­gli od po­nu­de?

Na ve­štač­kom je­ze­ru ko­je se na­la­zi na naj­ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni od svih ve­štač­kih aku­mu­la­ci­ja u Sr­bi­ji od nje­go­vog for­mi­ra­nja do­zvo­ljen je ri­bo­lov vu­čom va­ra­li­ca iza čam­ca. Vi­še­de­ce­nij­sko is­ku­stvo ta­mo­šnjih ri­bo­lo­va­ca do­ne­lo je mno­ga sa­zna­nja i uvi­de ko­ji mo­gu bi­ti od ko­ri­sti svi­ma ko­ji tom atrak­tiv­nom i u svet­skim okvi­ri­ma ve­o­ma po­pu­lar­nom teh­ni­kom lo­ve na dru­gim na­šim vo­da­ma

Od mno­štva hra­na ko­je se ko­ri­ste u mo­der­nom ri­bo­lo­vu s hra­ni­li­com mo­že­mo iza­bra­ti one ko­je će bi­ti po­seb­no po­god­ne za raz­li­či­te kon­kret­ne vo­de, ri­be i uslo­ve pe­ca­nja. Ali da bi­smo to mo­gli da ura­di­mo, mo­ra­mo bi­ti u sta­nju da pre­po­zna­mo ka­kve ka­rak­te­ri­sti­ke tre­ba da ima na­ša sme­sa i ko­jom će­mo kom­bi­na­ci­jom sa­sto­ja­ka do­bi­ti ide­a­lan sa­stav za date okolnosti

Sve­stra­ni zre­nja­nin­ski va­ra­li­čar od­lič­no je pro­ce­nio da bi na­do­la­ze­ća pro­me­na vre­me­na mo­gla ve­o­ma po­volj­no uti­ca­ti na ape­tit pre­da­to­ra, pa je po­ra­nio na vo­du po­sled­njeg da­na pred po­če­tak za­bra­ne i uži­vao u ne­ko­li­ko sa­ti ri­bo­lo­va za pam­će­nje