Štampa

Iz go­di­ne u go­di­nu, fi­der teh­ni­ka sve je po­pu­lar­ni­ja me­đu ri­bo­lov­ci­ma sa na­ših re­ka mren­skog ti­pa, jer se po­ka­za­la kao iz­u­zet­no efi­ka­sna za lov svih ri­bo­lov­no za­ni­mlji­vih mir­nih vr­sta – sko­ba­lja, mre­ne, šlji­va­ra, plo­ti­ce i kle­na. Je­dan od na­ših naj­u­spe­šni­jih spe­ci­ja­li­sta za taj vod ri­bo­lo­va na Za­pad­noj Mo­ra­vi ot­kri­va či­ta­o­ci­ma Ri­bo­lo­va taj­ne uspe­šnog pe­ca­nja to­kom pr­ve po­lo­vi­ne je­se­ni

Obil­no pri­hra­nji­va­nje mam­cem na ko­ji lo­vi­mo sma­tra se naj­bo­ljim na­či­nom da pri­vu­če­mo i uhva­ti­mo ša­ra­na, ka­ko na otvo­re­nim vo­da­ma, ta­ko i na »uhva­ti i pu­sti« je­ze­ri­ma. Ali če­sto mo­že efi­ka­san bi­ti i pot­pu­no dru­ga­či­ji pri­stup, sa jed­nim boj­li­jem na udi­ci, bez pri­ma­me ili uz sa­svim ma­lu ko­li­či­nu hra­ne. To je, me­đu­tim, mo­gu­će sa­mo ako po­ve­de­mo ra­ču­na o svim ele­men­ti­ma bit­nim za ta­kav pri­stup

Po­sle vi­še od­la­za­ka na Ti­su za re­la­tiv­no krat­ko vre­me i na­kon ne­ko­li­ko is­pro­ba­nih va­ri­jan­ti pri­hra­nji­va­nja i pe­ca­nja, naš sa­rad­nik do­šao je do do­bit­ne kom­bi­na­ci­je za naj­sport­ski­ji mo­gu­ći lov tol­sto­lo­bi­ka – na plo­vak i du­gač­ki štap sa vo­đi­ca­ma.

Do­bar ulov če­sto je plod te­melj­ne pri­pre­me za­sno­va­ne na do­brom po­zna­va­nju okol­no­sti ko­je nas oče­ku­ju na vo­di. Ali ne­ka­da je osim to­ga, kao u ovom slu­ča­ju, po­treb­no i ume­će br­zog pri­la­go­đa­va­nja si­tu­a­ci­ji ko­ju ni­smo mo­gli da pred­vi­di­mo.

Re­no­mi­ra­na en­gle­ska ku­ća Hardy, či­je je ime si­no­nim za vr­huns­ki kva­li­tet, ima­la je u svom asor­ti­ma­nu vi­še fan­ta­stič­nih va­ra­li­čar­skih šta­po­va. Mo­del ko­jim se ovog pu­ta ba­vi­mo je­dan je od baš ta­kvih. Na­me­njen lo­vu ka­pi­tal­nih gra­blji­vi­ca i raz­vi­jen u sa­rad­nji sa jed­nim od naj­u­spe­šni­jih štu­ka­ro­ša sve­ta, odav­no je ušao u le­gen­du.

Pe­ca­nje mir­nih vr­sta ri­ba sve je te­že za­mi­sli­vo bez pri­ma­mlji­va­nja ne­kom  bra­šna­stom hra­nom, ko­joj se sve če­šće do­da­ju i ra­zno ku­va­no zr­ne­vlje, te­ška ili la­ka ze­mlja, sta­ri hleb ili pre­zla, ali i ne uvek baš jef­ti­ni ku­pov­ni mi­ri­si, atrak­to­ri, pe­le­ti i sl. A baš sa­da je pra­vo vre­me za lov mno­gih ci­pri­ni­da uz naj­jed­no­stav­ni­ju pri­hra­nu, svi­ma la­ko do­stup­nim i jef­ti­nim ži­ta­ri­ca­ma