Teorija da na komercijalnim revirima svako može svaki put da uhvati desetine krupnih riba, kako god da peca, još jednom se nije potvrdila. Naš saradnik je svašta probao dok nije našao formulu uspeha, što se desilo delom zahvaljujući i činjenici da je većina kolega ovog puta bila manje uporna od njega
Krajem prve polovine oktobra ukazala mi se prilika da skoknem na jedan dan na šaranski revir Aqua Dreams Samaila, nedaleko od Kraljeva. O njemu sam mnogo čitao i slušao, no nikad nisam na toj vodi pecao, tako da nisam bio sasvim siguran šta me očekuje. Uzdao sam se, međutim, u iskustvo sa nekoliko sličnih komercijalnih jezera i nadao da ipak neću otići kući bez ikakvog ulova.
KADA SMO STIGLI, NA PARKINGU pored prvog jezera bilo je petnaestak automobila, a zapazio sam da ima dosta ribolovaca na sve tri stajaćice ovog kompleksa. Na Malom jezeru, najbližem parkingu, bila su zauzeta skoro sva mesta, ali sam rešio da se smestim na jedino preostalo, u maloj rupi u trsci. Najpre sam video nešto što mi se u prvi mah nije dopalo – sajlu koja se pružala po površini i delila jezerce na pola, po širini. Ali odmah moram da napomenem i to da sam do kraja ribolova promenio mišljenje, jer sam upravo koristeći sajlu kao orijentir i pecajući praktično ispod nje veoma dobro prošao.
Dok sam se pripremao, kolege su na celom jezeru uveliko »raketama« i praćkama bacale primamu (uglavnom razno zrnevlje i boljlije). Meni je sve to delovalo i količinski preterano i previše bučno, jer se trudim da u svakoj prilici budem što tiši, tj. što manje primetan i koliko god je moguće stopljen sa prirodom, ali znam da ima komercijalnih revira na kojima se riba navikne da buka znači da u vodu pada velika količina hrane, pa na to pozitivno reaguje, te me je zanimalo da vidim kako će se situacija do kraja dana razvijati. Ipak, nisam se uopšte dvoumio oko svog pristupa. Odlučio sam da pecam na unapred odabrani način – zabacujući dva fider štapa na različite daljine, i to najpre sa različitom primamom i mamcima, a da kasnije, ako vidim da nešto daje znatno bolji rezultat, upravo to i forsiram do kraja dana.
KAKO SAM USPEO DA KOD KUĆE zaboravim AS Metod hranilice, preostalo mi je samo da pecam koristeći AS Open End model, a odabrao sam onaj sa otežanjem od 30 g. Rešio sam da u početku zabacujem na svakih desetak minuta, s tim što sam jednu hranilicu punio peletima sa mesnom aromom i udicu na tom štapu preko »dlake« mamčio bojlijem sa mesnom aromom, a drugu poziciju sam uporno hranio peletima sa voćnim mirisom, uz koje sam šaranima nudio razne plivajuće i tonuće bojlije sa voćnim aromama... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 518-)