Jedan od najvažnijih faktora uspeha u pecanju na plovak je temeljno sondiranje dna na mestu ribolova i odabir dubine na kojoj će mamac biti ponuđen. A koliko i naizgled sasvim male razlike u prezentaciji mogu uticati na konačni rezultat odlično se vidi iz ovog teksta vrsnog takmičara i višestrukog reprezentativca Srbije
Jesen je na Savi po pravilu izdašnija nego sva druga godišnja doba, kako za lov grabljivica, tako i za pecanje bele ribe. Nažalost, u poslednje vreme je vodostaj uglavnom bio vrlo visok, što je znatno otežalo sve vidove ribolova, i tek su se nedavno stekli uslovi da može normalno da se peca. To sam iskoristio da čamcem odem uzvodno od grada, na izgledan teren, na kom sam se usidrio na četrdesetak metara od obale, gde je dubina iznosila oko 6 m. Voda je bila umereno bistra i nije bila previše brza, pa sam se nadao ulovu, a nakon što sam se opredelio za bolonjez od sedam metara, posvetio sam se pravljenju prihrane.
ODLUČIO SAM SE ZA TAMNU primamu Gica Mix Turbo Black, u koju sam dodao malo hrane Sensas Gros Gardons, a onda sam smesu otežao teškom zemljom i potom dodao prezlu u boji, te po pola litra zaleđenih i živih crvića. Čim sam to sve zamešao, bacio sam nekoliko kugli veličine pomorandže. Većinu tih kugli upotrebljenih u prvom hranjenju čvrsto sam stegao i plasirao malo nizvodno od čamca, dok sam nekoliko nešto mekših bacio uzvodno, sa idejom da proizvedu momentalni efekat, tj. isprovociraju brzu reakciju ribe. Spremio sam i litar živih crvića slepljenih sa 2 kg rizle (sitnog kamena) i od toga sam napravio manje kugle, pa sam na početku bacio 3-4 jednu za drugom, dok sam kasnije bacao po jednu na svakih dvadesetak minuta, znatno ređe nego kugle brašnaste hrane.
Nije prošlo mnogo od prvog hranjenja, a ja sam imao prve trzaje i ulove, doduše nešto sitnijih riba nego što sam se nadao. To su bile male nosare i crnooke deverike, a upecao sam i nekoliko krkuša, koje me uvek vraćaju u detinjstvo. Nastavio sam sa dohranom, pošto znam da je na Savi potrebno neko vreme da riba odreaguje na primamu, i uz to sam često menjao dubinu. Dvadesetak minuta nakon prvog bacanja hrane ulovio sam prvu ploticu, a odmah za njom i nosaru, obe teške oko pola kilograma.
EKSPERIMENTISAO SAM SA DUBINOM, pecajući tako da mi u nekoliko zabačaja zaredom udica dodiruje dno, a onda u nekoliko vožnji ide malo iznad njega... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 520-)