Ada Ciganlija nije nimalo laka voda za pecanje iz niza razloga. Ali baš u tome ljubitelji najpoznatijeg i najposećenijeg beogradskog jezera nalaze dodatni motiv za pecanje i jedva čekaju jesen kako bi se okušali u zahtevnom ali zabavnom nadmudrivanju sa krupnim deverikama i lepim bandarima.
Jesenja ribolovna sezona na Savskom jezeru (Adi Ciganliji) otvara se početkom oktobra, čim kupači prestanu da opsedaju »beogradsko more«. U poslednjih nekoliko godina na ovoj akumulaciji pecaju samo pravi sportski ribolovci i iskreni ljubitelji Ade (većinom varaličari i fideraši), jer ribu nije lako uhvatiti, a kontrola je bolja nego na većini ostalih beogradskih terena i vodi računa o poštovanju propisa po kojima je zabranjeno odnositi autohtone vrste riba. Moj najveći izazov na ovom jezeru, na kom sam se od detinjstva učio ribolovu, jeste pecanje krupne deverike, koja polako ali sigurno postaje retka na većini meni lako dostupnih terena.
Kao i uvek kada ovde pecam za svoju dušu, opredelio sam se za pregradu na gornjem kraju jezera (kod Taložnika, pored same akva-ski žičare). Ovde pojas podvodne vegetacije nije tako bujan kao na ostatku jezera i manje otežava ribolov, a pogotovo zamaranje krupnijih riba. Iako je na tridesetak metara od obale dubina već sasvim solidna i iznosi oko 3,5 m pri srednjem vodostaju, ovog puta, imajući u vidu da je voda bila prilično bistra (što je bilo još izraženije zbog veoma slabog vetra, skoro neosetnog), odlučio sam da izađem nešto dalje i pecam na 45 m. Na toj daljini dubina je bila između 4,5 i 5 m, što je po mojoj proceni mnogo sigurnija zona za krupnu ribu, a posebno za deveriku. Za svaki slučaj, pre pecanja sam sondirao tu zonu kako bih se uverio da na dnu nema trave ili finog mulja, na kom se riba ne zadržava i ne hrani.
ZA STARTNO PRIHRANJIVANJE na ovako velikom jezeru neophodno je poveliku količinu kvalitetne hrane, sa dodatkom zemlje i mamaca, plasirati sa odstupanjem od najviše 1-1,5 m. Samo ćemo tako uspeti da ribu privučemo i zvukom i prizorom, te da je hranljivim sastavom i količinom primame zadržimo na mestu pecanja. Opredelio sam se za mešavinu jednakih delova primama Energo Mix Match Deverika i Match Kanarinsko seme, kojoj sam dodao jednu šaku proteinima bogatog Metod Mixa (radi povećanja hranljivosti), 30 % lake zemlje i mnogo mamaca... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 388-)