Većina smuđaroša sa naših velikih reka razočarana je minulom jesenjom sezonom i prvim delom zimske. Ali oni najuporniji i dalje izlaze na vodu i daju sve od sebe ne bi li nadmudrili omiljenu ribu. Nekada se takav pristup i isplati – čak i kada ribolovcu malo šta ide na ruku
Porodični odlazak za Novu godinu u Golubac nisu pratile optimistične informacije: Vladimir Stakić, glavni urednik Ribolova, unapred mi je rekao da za blinkeraše nema povoljnih vesti sa ovog dela toka Dunava, a to su mi lokalni ribolovci i ribari potvrdili i 31. decembra, odmah po mom dolasku u Golubac. Da »smuđ nije prišao obali« posredno mi je pokazivao i pogled na kej, bez ijednog pecaroša na njemu uprkos divnom sunčanom danu bez daška vetra, po kom je površina reke izgledala kao ogledalo. Bilo je, međutim, i razloga za prikriveni optimizam jer je Dunav bio mutan i vrlo jak, a u samoj obali sam video i dosta mlađi. U gornjoj marini aktivna je bila sasvim sitna babuška, koju su na plovak pecali kao kedere za »muvanje«, a na keju kod hotela jedan gost je fider tehnikom, na crve, solidno lovio bodorke krupnije od šake, uživajući u dinamici pecanja na dva štapa. Sve to govorilo je da ipak ima razloga da se proba i smuđ, koji sigurno ima dosta hrane bliže obali.
JUTRO PRVOG JANUARA NIJE bilo baš iz ribolovačke bajke. Dan je bio oblačan i maglovit, ali srećom bez vetra. Poranio sam i na vodi bio već u 8,00, željan da nastavim porodičnu tradiciju izlaska na pecanje tokom prvog dana u godini. Bela riba još uvek je pljuskala po površini. Odabrao sam svoju standardnu zimsku poziciju sa dubinom od oko osam metara i usporenijim tokom, kao i uobičajenu zimsku kombinaciju – većeg šeda na udici sa džig glavom od 18 g. Moj ribolovački dnevnik mi je ukazivao da u ovo doba cug treba očekivati oko 9 sati, ali u jutru na vodi treba uživati i pre cuga. Nažalost, uživanje mi je počela kvariti sitna kiša, iako je pritisak bio visok (1011 milibara).
Nisam odustajao i veoma pažljivo sam pretraživao teren sve do 10,30... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 550-)