Nedavni izlazak na teren koji obiluje krupnom belom ribom Ninoslav Žagar, naš stalni saradnik i jedan od pionira fider ribolova na zapadnom Balkanu, iskoristio je da proveri može li se za moderni ribolov sa hranilicom koristiti jedna hrana iz domaće radinosti, pravljena po receptu smišljenom mnogo godina pre nego što su u naše ribolovačke prodavnice počele da stižu primame raznih stranih i domaćih proizvođača
Ninoslav Žagar, jedan od doajena fider ribolova u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije te dugogodišnji saradnik našeg lista, isprobao je u poslednjih nekoliko decenija, najpre plovkareći, a potom i pecajući sa hranilicom, mnoge kupovne primame i odavno našao brojne dobre kombinacije za razne ribe i sve vode na kojima iole češće lovi. Ali nedavno je rešio da izvede interesantan eksperiment i prilikom jednog izlaska na Kupu proveri teoriju da se na vodama na kojima ima dosta ribe, a nema previše ribolovaca, i dalje mogu uspešno upotrebljavati primame iz domaće radinosti, napravljene od srazmerno jeftinih i svima lako dostupnih sastojaka. Jednu takvu, sa izrazito slatkim mirisom i ukusom, Nino je zamešao modifikujući malo stare recepte, po kojima su se hrane pravile kada je on počinjao da se bavi ribolovom i kada je ponuda u ribolovačkim radnjama bila neuporedivo skromnija nego danas.
ZA OSNOVU TE IZRAZITO slatkaste smese, koju će koristiti na reci Kupi, petnaestak kilometara od Ozlja (mesta uz hrvatsko-slovenačku granicu), a sasvim blizu ušća Lahinje, Žagar je uzeo oko 1 kg prezle, kojoj je dodao 500 g mlevenog biskvita za ljudsku ishranu (koji ima slatkast ukus i miris a uz to znatno povećava lepljivost smese), 400 g mlevenog rogača (čija je aroma privlačna raznim ciprinidima, usled čega je već decenijama sastojak raznih domaćih i kupovnih prihrana za ribu), kokosovo brašno (koje je izrazito lagano i brzo se »otvara« u vodi... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 557-)