Krupan klen je jedna od najopreznijih riba naših voda. A iako je svaštojed sa izuzetno raznovrsnim jelovnikom, ume da bude veoma izbirljiv. Ipak, kada mu u pravo vreme ispred nosa ponudimo zrelu dudinju, teško će odoleti.
Klen je jedna od najbrojnijih i ribolovno najatraktivnijih vrsta koje nastanjuju Južnu Moravu i njene pritoke (Vlasinu, Jablanicu, Veternicu itd.), kao i druge tekućice tzv. mrenskog regiona. U ovom delu godine se većina ribolovaca fokusira upravo na lov ovog svaštojeda, koji se može dobiti na razne mesne i biljne mamce. Ja sam ga uspešno pecao na insekte različitih veličina, od onih sitnih, kao što su mravi i razne mušice, do krupnijih, poput svitkavaca (svitaca) i skakavaca, zatim na crve iz drveta, pileću džigericu, te na više vrsta voća – višnju, šljivu i sve bobičasto voće, uključujući i dudinke (dudinje). Kraj proleća je idealan baš za lov na dudinku, koja sada zri.
Taj period ne traje dugo (po pravilu dve-tri nedelje) i treba ga iskoristiti na najbolji mogući način. Za mene je to najlepše pecanje u celoj godini, jer je vrlo dinamično. Osim štapa sa mašinicom, te po nekoliko rezervnih plovaka, olovnih sačmica i udica, potrebni su nam još samo čizme, kantica sa dudinkama, pletena korpica za lovinu i spremnost da se dosta krećemo u potrazi za ribom (ja sam u stanju da ovako pecajući pređem i po 10 kilometara, a pri tom se nimalo ne umorim).
ZA MAMAC SU DOBRE i bela i tamna (crna) dudinka, ali je meni bela ipak favorit i nju češće upotrebljavam. Za ovo pecanje koristim fider štap, zbog savitljivog vrha i mogućnosti da mekano plasiram sistem, tako da dudinka ne spadne pri udaru o vodu (postavljanje ovog ploda na udicu početnicima zna da bude problem, ali samo nakratko, jer se uz vežbu može rešiti). Budući da uvek nastojim da pronađem i uhvatim velike klenove, pribor mi je robustan i pouzdan... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 352-)