Metod varijanta fider ribolova razlikuje se od »klasičnog« ribolova s hranilicom po nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih je i primama, koja može biti napravljena od različitih vrsta sastojaka, zavisno od okolnosti i od navika ribe na svakom konkretnom terenu
Iako je nastao kao kombinacija modernog šaranskog ribolova i klasičnog fidera, metod fider ima neke specifičnosti. Ovog puta ukratko će biti reči o jednoj od njih –vrstama prihrana i načinima njihove pripreme. Zavisno od konkretne situacije, tj. karakteristika određene vode i navika riba koje u njoj žive, metod hranilice se pune sledećim varijantama primame: 1. brašnastom hranom; 2. mikropeletima; 3. mešavinom primame i peleta; 4. mešavinom primame i raznog zrnevlja (spod-miksa); 5. mešavinom praškaste hrane, peleta i spod-miksa.
1. ČISTA PRIHRANA se često koristi u metod pecanju, a pogotovo u hladnijem delu godine – kada je riba slabije aktivna, zatim na terenima na kojima riba generalno nije sklona krupnijim sastojcima, ali i onda kada se u startnom hranjenju (neposredno pre početka pecanja) baci spod-miks (mešavina zrnevlja), pa se brašnastom hranom na hranilici samo dohranjuje.
U većini slučajeva se za metod koriste smese s velikim udelom proteina (u kojima ima ribljeg, mesnog ili koštanog brašna, mlevenih dehidriranih račića, jaja u prahu i sl.), te napravljene od mešavine više vrsta žitarica (uglavnom s manjim procentom kukuruza i pšenice, a većim udelom konoplje, lana, nigera itd.). U nekom procentu mogu sadržati i alge i njima slične biljne sastojke ali i komponente bogate mineralima (mlevene ljušture školjki i puževa, ljuske od jaja...), a u manjoj meri mleveni keks i prezlu. Metod hrane su često intenzivnog mirisa, a dodaju im se po pravilu i izazivači gladi i zaslađivači. Osim velike kalorijske vrednosti, njihove poželjne odlike su i da su nešto lepljivije i teže od klasičnih fider hrana, te da su slabo aktivne, tj. pretežno napravljene od čestica koje ne isplivavaju.
U ovu svrhu može se koristiti jedna kupovna hrana ili mešavina 2-3 namenski napravljene smese. Moje iskustvo pokazuje, međutim, da se nekada veoma dobri rezultati mogu postići i kombinovanjem jedne metod hrane i neke namenjene za »kavezni fider«, a nekada i upotrebom samih standardnih primama za razne srednje velike ciprinide (npr. za deveriku, babušku ili mrenu).
2. MIKROPELETI su kalibrirana, ekstrudirana hrana za ribe, visoke kalorijske vrednosti. Za razliku od praškastih smesa, iako pojedinačno mali zalogaji, peleti su konkretnija hrana. Smatra se da oni (kao i zrna konoplje) u principu imitiraju, tj. veličinom i tvrdoćom, a donekle... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 633-)