Me­tod va­ri­jan­ta fi­der ri­bo­lo­va raz­li­ku­je se od »kla­sič­nog« ri­bo­lo­va s hra­ni­li­com po ne­ko­li­ko bit­nih stva­ri, a jed­na od njih je i pri­ma­ma, ko­ja mo­že bi­ti na­pra­vlje­na od raz­li­či­tih vr­sta sa­sto­ja­ka, za­vi­sno od okol­no­sti i od na­vi­ka ri­be na sva­kom kon­kret­nom te­re­nu

Iako je na­stao kao kom­bi­na­ci­ja mo­der­nog ša­ran­skog ri­bo­lo­va i kla­sič­nog fi­de­ra, me­tod fi­der ima ne­ke spe­ci­fič­no­sti. Ovog pu­ta ukrat­ko će bi­ti re­či o jed­noj od njih –vr­sta­ma pri­hra­na i na­či­ni­ma nji­ho­ve pri­pre­me. Za­vi­sno od kon­kret­ne si­tu­a­ci­je, tj. ka­rak­te­ri­sti­ka od­re­đe­ne vo­de i na­vi­ka ri­ba ko­je u njoj ži­ve, me­tod hra­ni­li­ce se pu­ne sle­de­ćim va­ri­jan­ta­ma pri­ma­me: 1. bra­šna­stom hra­nom; 2. mi­kro­pe­le­ti­ma; 3. me­ša­vi­nom pri­ma­me i pe­le­ta; 4. me­ša­vi­nom pri­ma­me i ra­znog zr­ne­vlja (spod-mik­sa); 5. me­ša­vi­nom pra­ška­ste hra­ne, pe­le­ta i spod-mik­sa.

1. ČI­STA PRI­HRA­NA se če­sto ko­ri­sti u me­tod pe­ca­nju, a po­go­to­vo u hlad­ni­jem de­lu go­di­ne – ka­da je ri­ba sla­bi­je ak­tiv­na, za­tim na te­re­ni­ma na ko­ji­ma ri­ba ge­ne­ral­no ni­je sklo­na krup­ni­jim sa­stoj­ci­ma, ali i on­da ka­da se u start­nom hra­nje­nju (ne­po­sred­no pre po­čet­ka pe­ca­nja) ba­ci spod-miks (me­ša­vi­na zr­ne­vlja), pa se bra­šna­stom hra­nom na hra­ni­li­ci sa­mo do­hra­nju­je.

U ve­ći­ni slu­ča­je­va se za me­tod ko­ri­ste sme­se s ve­li­kim ude­lom pro­te­i­na (u ko­ji­ma ima ri­bljeg, me­snog ili ko­šta­nog bra­šna, mle­ve­nih de­hi­dri­ra­nih ra­či­ća, ja­ja u pra­hu i sl.), te na­pra­vlje­ne od me­ša­vi­ne vi­še vr­sta ži­ta­ri­ca (uglav­nom s ma­njim pro­cen­tom ku­ku­ru­za i pše­ni­ce, a ve­ćim ude­lom ko­no­plje, la­na, ni­ge­ra itd.). U ne­kom pro­cen­tu mo­gu sa­dr­ža­ti i al­ge i nji­ma slič­ne bilj­ne sa­stoj­ke ali i kom­po­nen­te bo­ga­te mi­ne­ra­li­ma (mle­ve­ne lju­štu­re školj­ki i pu­že­va, lju­ske od ja­ja...), a u ma­njoj me­ri mle­ve­ni keks i pre­zlu. Me­tod hra­ne su če­sto in­ten­ziv­nog mi­ri­sa, a do­da­ju im se po pra­vi­lu i iza­zi­va­či gla­di i za­sla­đi­va­či. Osim ve­li­ke ka­lo­rij­ske vred­no­sti, nji­ho­ve po­želj­ne od­li­ke su i da su ne­što le­plji­vi­je i te­že od kla­sič­nih fi­der hra­na, te da su sla­bo ak­tiv­ne, tj. pre­te­žno na­pra­vlje­ne od če­sti­ca ko­je ne is­pli­va­va­ju.

U ovu svr­hu mo­že se ko­ri­sti­ti jed­na ku­pov­na hra­na ili me­ša­vi­na 2-3 na­men­ski na­pra­vlje­ne sme­se. Mo­je is­ku­stvo po­ka­zu­je, me­đu­tim, da se ne­ka­da ve­o­ma do­bri re­zul­ta­ti mo­gu po­sti­ći i kom­bi­no­va­njem jed­ne me­tod hra­ne i ne­ke na­me­nje­ne za »ka­ve­zni fi­der«, a ne­ka­da i upo­tre­bom sa­mih stan­dard­nih pri­ma­ma za raz­ne sred­nje ve­li­ke ci­pri­ni­de (npr. za de­ve­ri­ku, ba­bu­šku ili mre­nu).

2. MI­KRO­PE­LE­TI su ka­li­bri­ra­na, eks­tru­di­ra­na hra­na za ri­be, vi­so­ke ka­lo­rij­ske vred­no­sti. Za raz­li­ku od pra­ška­stih sme­sa, iako po­je­di­nač­no ma­li za­lo­ga­ji, pe­le­ti su kon­kret­ni­ja hra­na. Sma­tra se da oni (kao i zr­na ko­no­plje) u prin­ci­pu imi­ti­ra­ju, tj. ve­li­či­nom i tvr­do­ćom, a do­ne­kle... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 633-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...