Ako ribolovci nešto ne vole, to je da se kući s vode vrate uz konstataciju da je riba bila sitna i da je povrh toga retko radila. Baš takav ishod nagoveštavali su izveštaji koji su stizali sa Tamiša kod Pančeva, no to nije pokolebalo našeg stalnog saradnika da ode baš na taj teren. I pokazalo se da nije pogrešio, jer je uz dobar izbor primame, mamaca i taktike uživao u vrlo dinamičnom i uspešnom ribolovu
Jedno od čestih obrazloženja kolega koje ne pecaju fider tehnikom (bilo da aktivno praktikuju neki drugi pristup ili da generalno retko izlaze na vodu) jeste da ne žele da »gube vreme loveći siću«. Naravno, nije sporno da se o ukusima ne raspravlja, a nažalost ni to da je u Srbiji sve teže doći do mesta na onim delovima osiromašenih otvorenih voda na kojima se još može lepo pecati i nešto krupnija »kvalitetna« riba. A izbor odredišta dodatno mogu da zakomplikuju nepovoljne hidrološke i vremenske prilike, kao što je to bilo slučaj pred pecanje o kom vam upravo pišem. Naime, rani jutarnji mrazevi i nekoliko uzastopnih dana rashladili su stajaćice čija je voda tek počela da se zagreva i prosto »presekle« netom aktiviranu ribu, dok su velike reke (poput meni posebno drage Save), u kojima je riba manje osetljiva na nisku temperaturu, tih dana uglavnom bile manje ili više zamućene i u matici pune biljnog otpada i raznog krša.
U TAKVOJ SITUACIJI, SVAKA pouzdana informacija o dobroj aktivnosti ribe na nekom lokalitetu za nas pasionirane ribolovce zlata je vredna, pa sam se u želji da konačno ove godine izađem i na Tamiš, bez obzira na to što se još uvek nije »probudio« (ne računajući par tradicionalno masovno posećenih zimovnika), obratio svom prijatelju Nebojši Milosavljeviću Panči, u čije procene rada ribe i izgleda za uspešno fiderisanje imam puno poverenje. On ima bukvalno svakodnevni uvid u situaciju na keju u Pančevu i odlično zna šta se tamo dešava. Ovog puta, informacije su bile da voda lepo izgleda i nadolazi, ali da se može dobiti tek poneka bela riba, i to veličine šake. Za mnoge bi to bilo sasvim obeshrabrujuće, ali kada me je nekoliko prijatelja ribolovaca zamolilo (budući da su znali da sam na odmoru i da sam slobodan) da ipak tu izađem i za njih »izvidim« situaciju na stazi na kojoj će se uskoro održati regionalno fider takmičenje, rešio sam da odem do Pančeva, da vidim koliko ću i kako pecati tu »siću«, tj. da li ću za nekoliko sati aktivnog ribolova uhvatiti tek par ribica veličine dlana ili možda ipak pristojno napuniti korpu meredova.
SVAKI IOLE ISKUSAN RIBOLOVAC zna da je korisno na vodu doći u ranim jutarnjim satima. Naime, tada se riba najčešće javlja izbacivanjem na površinu, što naravno govori da je na poziciji na koju smo došli ima, a i pokazuje nam na kojoj je daljini od obale najpre treba potražiti (jer to izbacivanje samo znači da je ona tu u datom trenutku, ali se tokom dana i te kako može približavati ili udaljavati, a osim toga, kada pecamo dubinskom tehnikom, što fider jeste, moramo je navesti da se spusti do dna).
Ovog petka bio sam među prvima na keju i uživao u »prštanju« ribe na sve strane. Nije bilo teško uočiti da su u pitanju zaista samo sitniji primerci, kao što je Panča i rekao, ali to me nije obeshrabrilo. Pitanje je bilo da li ću ipak uspeti da »iščačkam« i neku veću jedinku, i možda još više – da li ću i koliko »dlanara« uspeti da prevarim, jer tih dana ni te male ribe, premda ih je bilo mnogo u vodi, nije bilo jednostavno uloviti u većem broju.
IMAJUĆI U VIDU SVE ŠTO SAM čuo i video, rešio sam da koristim svoju standardnu primamu za pančevački kej – mešavinu Van den Eynde Turbo i Golden Fish Xtreme Perfect Mix, uz dodatak manje količine teške zemlje, te mrtvih i živih mesnih crva. Međutim, potrudio sam se da mi na raspolaganju bude nešto širi spektar prirodnih mamaca... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 633-)