Kukuruz je jedan od glavnih sastojaka većine hrana za mirne ribe. Koristi se u formi brašna, griza, celih ili sečenih zrna itd. Začudo, veoma mali broj ribolovaca dodaje ga u svoje primame u jednom za ribu izuzetno privlačnom a nama lako dostupnom vidu – iskokanog i potom samlevenog. Otkrivamo vam jednu od dobro čuvanih tajni starih takmičara.
Prihranjivanje je jedan od elemenata ribolova koji kreativnim ljudima pruža bezbroj mogućnosti za poboljšavanje rezultata. Zato nije nimalo čudno što većina ambicioznih lovaca na mirne ribe eksperimentiše sa raznim primesama, nastojeći da napravi svoj originalni miks ili da poboljša neki postojeći. Ovog puta ću vam predstaviti jedan lako dostupan sastojak, koji se jednostavno priprema, a bezbroj je puta proveren u praksi i odlično se pokazao. Ovu tajnu otkrio mi je pokojni Steva Sekerić, legenda srpskog sportskog ribolova, od koga sam mnogo naučio.
Steva je uvek govorio: »Najbolje je primami dodati ono čega u njoj već ima, ali u nekom malo drugačijem obliku«.
U ovom slučaju, taj dodatak su kokice, tj. pod dejstvom toplote ekspandirana zrna kukuruza kokičara. Ta nama omiljena grickalica je vrlo hranljiva, brže se vari nego sirovi, kuvani ili pečeni stari kukuruz, a miris kokica primamljiv je ne samo nama već i ribama (a naravno i drugim svaštojedima i biljojedima).
Kokice se u brašnaste primame stavljaju u samlevenom stanju. Najbolje ih je usitniti u blenderu ili u nekom kućnom mlinu, koji obavezno mora biti potpuno čist, kako smesa ne bi poprimila neki neželjeni miris. Dužinom mlevenja možemo regulisati granulaciju (tj. krupnoću čestica), prilagođavajući je svojim željama i potrebama. Načelna preporuka je da se kokice miksu dodaju u količini od 10 do 30%, ali čak i ako stavimo nešto... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 374-)