Prosečna lovna težina skobalja na Drini znatno je veća nego na drugim našim rekama, ali to ne znači da je na ovoj velikoj planinskoj tekućici lako pecati. Naprotiv, vrlo često ribolovci moraju mnogo da se potrude kako bi pronašli dobitnu kombinaciju daljine na kojoj će loviti, primame, mamca i prezentacije
Nekoliko dana pre početka lovostaja na skobalja i ploticu, moj kolega Nemanja Argakijev i ja krenuli smo na Drinu kod Malog Zvornika sa željom da se na terenu koji obojica volimo »ispišemo« pred zabranu. Na reci smo zatekli vodostaj znatno veći nego što smo se nadali. Mestima na kojima smo ranije pecali nije bilo moguće ni prići, pa smo rešili da potražimo neka nova. Sondirajući teren našli smo zonu u kojoj voda posle velikog brzaka malo usporava ali opet teče dovoljnom brzinom da ima smisla nadati se skobalju.
Drina je većim delom toka veoma brza i snažna, pa je u većini slučajeva potrebna velika količina primame. Ovoga puta pomešali smo jednake količine domaćih hrana Magic Bait Cheesy i Magic Bait Super River i onda tu smesu sa teškom zemljom, u srazmeri 1:1. Kad je tok brz, kao na Drini, u primamu dodajemo nešto više vode nego inače, ali ne previše, kako bismo mogli da formiramo vrlo čvrste kugle, koje rečna struja ne može brzo da rasturi, već ih postepeno spira i na taj način duže zadržava ribu na hranjenom mestu. U primamu sam dodao keks sa ukusom i mirisom sira i naravno crve, ali u nevelikoj količini, kako nam ne bi razbijali kugle. Njih sam pak napravio desetak, te sam ih bacio na približno dvadeset metara od obale, a samo desetak metara od tačke do koje smo zagazili u vodu, nadajući se da su visok vodostaj i jaka struja nabili ribu u obalu.
VREME JE PROLAZILO, ali uprkos obilnoj primami riba se nije javljala. Podne se bližilo a upecao sam samo jednog za Drinu sitnijeg skobalja, od 400-500 g. Primetio sam, međutim, da se riba izbacuje desetak metara dalje od linije kojom smo »vozili« plovke. Rešili smo zato da izađemo dalje, pa smo nahranili novu liniju, u zoni izbacivanja ribe, i počeli sve iznova. To se brzo isplatilo, jer sam već posle tridesetak minuta uhvatio prvog skobalja, teškog oko 700 g, koji nam je ulio nadu da pecanje ipak neće biti neuspešno, iako je već bilo prošlo pola dana... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 400-)