U hemijskom smislu, aminokiseline su jedinjenja koja sadrže amino grupu (-NH2) ikarboksilnu grupu (-COOH). Njihova glavna biološka uloga je izgradnja proteina. Organizam šarana i drugih riba (baš kao i ljudski), neke aminokiseline proizvodi sam, a ostale moraju biti unete kroz hranu, da bi bilo moguće normalno funkcionisanje.
Zato šaran veoma dobro reaguje na prisustvo aminokiselina u svojoj okolini, a njih ispuštaju mnogi sitni vodeni organizmi (školjke, puževi, rakovi...), koje ciprinidi po tom mirisnom tragu pronalaze i, budući da ih instinktivno prepoznaju kao preko potrebne, unose ih bez okolišanja.
Ma koliko se mi u toku priprema mamaca trudili da kombinovanjem različitih sastojaka postignemo idealnih sastav, uvek će našim mamcima i primami nedostajati bar neka od aminokiselina. Zato i postoje tzv. aminokiselinski aditivi, koje u svojoj ponudi imaju mnoge firme, a čijim dodavanjem povećavamo privlačnost bojlija i drugih poslastica za šarana, pa i ostvarujemo bolje ulove.
Čiste aminokiseline se koriste npr. u bodibildingu, dok su u šaranskom ribolovu one kombinovane sa raznim drugim sastojcima (mirisnim atraktorima, ekstraktima itd.), tako da to, bez obzira na naziv, zapravo nisu potpuno čiste aminokiseline, već jedinjenja koja imaju specifični miris, ukus i slatkoću koje bi trebalo da se svide ribi, privuku je na hranilište i nagnaju da se na njega vraća. Mamac pravilno tretiran aminokiselinama znatno je atraktivniji od onog kom taj aditiv nije dodat. Ali, moramo dobro paziti da ne preteramo sa tim sastojkom, kako ne bismo pokvarili mamac ili prihranu... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 325-)