Obične hlebne mrvice možemo kupiti u prodavnicama prehrambene robe, a u pojedinim bolje snabdevenim ribolovačkim radnjama naći ćemo i prezlu u boji. Međutim, oni koji su spremni da ulože malo truda i vremena mogu ovaj dodatak primami napraviti i sami, u kućnim uslovima, i tako ne samo uštedeti nešto novca, već i imati dodatno zadovoljstvo da uspešno pecaju na svoj proizvod.
Hlebne mrvice su jedan od najčešće korišćenih dodataka hranama za pecanje na plovak i fider. One su odavno u upotrebi, ali su doskora to isključivo bile u svojoj originalnoj boji. Poslednjih godina, međutim, sve više se upotrebljava obojena prezla, koja je uočljivija i često privlačnija za ribu od obične. Nju pojedine firme specijalizovane za primame prodaju, a ja je pravim od hleba koji sam mesim i tako dobijam kvalitetan sastojak uz znatnu uštedu. Evo kako to činim.
Prvi korak je izrada hleba. Postupak je isti kao kada ga pravimo za ishranu – na kilogram brašna dodamo malo kvasca rastopljenog u 300-400 ml tople vode i zamesimo testo (foto 1 i 2). Pre nego što pristupimo dodavanju prehrambene boje, obavezno stavimo hirurške rukavice (foto 3) kako ne bismo ofarbali ruke. Boju najpre razmutimo u malo vode i polako je dodajemo brašnu, uz neprestano mešenje, sve dok testo ne bude jednolično ofarbano (foto 4). U ovoj fazi u masu možemo ubaciti neku aromu, malo šećera ili neki drugi dodatak, po želji. Ako je testo previše lepljivo, dodaćemo mu još malo brašna i premesiti ga. Potom ga treba ostaviti da odstoji na toplom dok ne naraste (foto 5). Masu na kraju ponovo premesimo... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 371-)