Najuspešniji ribolovci su oni koji umeju da se prilagode svakoj situaciji i da izvuku maksimum i u najtežim uslovima. A period u kome riba jede malo i retko, pri tom se maltene ne pomerajući s mesta, sve je samo ne lak za pecanje. No specijalisti za moderni ribolov sa hranilicom znaju put do uspeha i u takvim okolnostima.
Većina riba našeg podneblja se u hladnoj vodi slabo kreće i nema izražen apetit. Taj prirodni regulatorni mehanizam omogućava tim hladnokrvnim organizmima da lakše prežive period u kome teško dolaze do prirodne hrane a morali bi da na svaku aktivnost troše mnogo energije. No to nipošto ne znači da se i u ovom razdoblju ne može pecati raznim tehnikama, pa i na fider, i to kako na stajaćicama tako i na tekućicama. Na uspeh možemo računati samo uz pravilan pristup, koji podrazumeva i izbor odgovarajućih mamaca i primame.
PRIHRANE ZA ZIMSKO FIDER PECANJE NA REKAMA u osnovi su iste kao one koje se koriste u ostalim delovima sezone, ali sada njihova energetska vrednost treba da bude nešto niža. To se postiže na krajnje jednostavan način, dodavanjem veće količine teške zemlje, koja zapreminski treba da čini od 50 do 80 odsto hrane. Budući da primama ne treba da bude naročito aktivna, možemo napraviti nešto kompaktniju masu (vlažniju nego što je uobičajeno)... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 343-)