Suprotno uobičajenom pristupu, naš ribolovački as šarana ne primamljuje velikim količinama hrane, ali je našao način kako da ribu privuče i zadrži na svojoj poziciji, tako da je ove godine imao seriju vrednih ulova na akumulaciji koja nipošto ne važi za laku vodu
Naš najtrofejniji takmičar svih vremena i aktuelni svetski prvak u lovu ribe udicom na plovak, Goran Radović Gica, poslednjih godina sve uspešnije peca šarana na Zlatarskom jezeru (poznatom i po imenu Kokin Brod, kako se zove naselje kod brane). Ova veštačka akumulacija, nastala pregrađivanjem reke Uvac, 54,2 km od ušća u Lim, nalazi se između planina Zlatar (na jugozapadu) i Murtenica (na severoistoku), petnaestak kilometara od Nove Varoši, na nadmorskoj visini od 888 m i zahvata površinu od 7,25 kvkm. Gica na obali ovog predivnog jezera ima kamp u kome provodi skoro svaki slobodan trenutak, često pecajući šarana i redovno održavajući mesto, što je, uz njegovo umeće u raznim vidovima ribolova, donelo seriju sjajnih ulova poslednjih sezona, a pogotovo u dosadašnjem delu ove. Našoj molbi da čitaocima Ribolova otkrije tajnu svojih dobrih rezultata na vodi koja nipošto ne važi za laku vrlo rado se odazvao.
Na pitanje da li svoja mesta hrani kontinuirano ili samo u danima kada lovi, Radović odgovara da je na jezeru gotovo svakog vikenda, tokom cele godine, i da primamu baca pomalo, ali stalno.
– Mesto počinjem da hranim čim se 1. juna završi lovostaj i to činim koliko god je moguće redovno, do kraja sezone. Inače, na jezeru ne pecam samo šarana, već redovno jurim i smuđa i pastrmku na varalice, a lovim povremeno i belu ribu na plovak, pa mi čekanje kraj zabačenih štapova dođe kao odmor – objašnjava.
Čim stigne na jezero, Gica baci manju količinu prihrane, najčešće jednu šaku skuvanog zrnevlja po štapu. Ukoliko se ništa ne dešava, mamce kontroliše tek predveče i tada doda još malo hrane, a ako ima udaraca (najčešće bele ribe – prim. ur.), dohranjuje prilikom svakog novog razvlačenja.
– Pre polaska kući, mesto nahranim obilnije, ali sa daleko manje primame nego što to čini ogromna većina šarandžija. Najčešće bacim 2-3 kg zrnevlja, ali moram da napomenem da to mogu da radim jer na jezeru imam prijatelja koji na moju poziciju svakog drugog dana doda po 500-600 g mešavine kuvanog zrnevlja. Pokazalo se da je to sasvim dovoljno da kod riba stvori naviku da redovno svraćaju na moje mesto – otkriva Gica, koji je uveren da je na ovakvim vodama šarane nemoguće navesti da se bilo gde dugo zadržavaju... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 381-)