Većina skobaljaša koji pecaju na plovak na rekama za primamu omiljene ribe koriste »bombe« od starog hleba otežanog kamenom, dok fideraši (kojih je sve više) upotrebljavaju razne brašnaste primame. Pokušaj našeg saradnika da kombinuje staru primamu i novi pristup pokazao se neočekivano uspešnim
Početkom decembra skobalj na Južnoj Moravi još nije bio u potpunosti ušao u zimovnike, pa ga je i dalje bilo moguće hvatati i na onim delovima reke na kojima je bilo malo ribolovaca ili je čak vladala potpuna pustoš, što meni i odgovara. Idući ka takvim pozicijama, u prolazu pored zimovnika, u kojima je bilo gužve, primetio sam da skobaljaši koji svoja mesta dohranjuju velikim hlebnim »bombama« ostvaruju mnogo bolje rezultate od onih koji ne primamljuju ribu.
Razmišljajući o tome, rešio sam da probam da pokušam da pecam fider tehnikom tako što ću umesto kupovnom primamom hranilicu puniti hlebom. U hranilicu sa otežanjem od 40 g sam uglavio malu koru hleba, toliku kolika je mogla da stane, na udicu veličine 14 okačio dva crvića i zabacio oko sredine reke, u zonu sa dosta dubokom vodom. Nakon što sam tako uhvatio nekoliko sitnih skobalja zaredom, procenio sam da bi trebalo da probam da malo »ojačam« ceo sistem. Najpre sam stavio hranilicu većeg kapaciteta (tj. dosta širu od prethodne), sa otežanjem od 50 g. U nju sam ubacivao veće parče kore hleba... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 417-)