Mnogi ribolovci nikada ne koriste učaurene crve, već ih naprosto izvade iz kutije i bace. A to je velika greška, jer kastere (što je i kod nas odomaćena engleska reč) možemo koristiti kao vrlo efikasan mamac i kao odličan dodatak prihranama za mnoge mirne vrste riba
Kada stignu hladniji dani, odnosno kada dnevne i noćne temperature više dana zaredom ne pređu 10 stepeni, na stajaćim vodama jata riba polako počinju da se povlače ka mestima za zimovanje. Većina riba će se pri tom intenzivno hraniti sve dok ne počnu prvi mrazevi (a neke vrste, poput bodorke, biće aktivne i u najhladnijem periodu), ali da bismo ih uspešno pecali moramo malo promeniti pristup i ponuditi im nešto drugačiju prihranu i mamce od onih koje smo koristili u toplijem delu sezone.
Sada je pravo vreme da se u riblji jelovnik uvedu kasteri (učaureni crvići), koji ni u bistroj vodi ne deluju ribi ni najmanje sumnjivo, a pri tom se ona njima rado hrani, pa će čak i najmanje aktivne jedinke često početi da jedu kada ih osete ili vide. Naravno »lutke od crva« (kako mnogi naši ribolovci zovu ovaj stadijum u razvoju muve) mogu se koristiti kao mamac, ali ih je bar jednako dobro staviti i u prihranu, i to bilo da se peca hranilicom ili na plovak, pa primamu bacamo u vidu kugli.
MEĐUTIM, NAJBOLJI EFEKAT dobićemo ako pre stavljanja u hranilicu kastere smrvimo prstima. Tako ćemo osloboditi tečnost koja deluje kao izuzetno efikasan prirodni atraktor, jer ribu privlači intenzivnije od bilo kog sintetičkog dodatka. Sem mirisa i ukusa, smrvljeni kasteri poboljšavaju i vizuelni efekat koji hrana ostavlja, jer komadići ljuštura izazovno lelujaju iznad dna i mame ribu.
Naravno, i čaure koje ostanu cele imaju privlačni efekat, i to višestruk... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 441-)