Valjak za šarana i njegove srodnike većina ovdašnjih pecaroša odvajkada pravi po krajnje jednostavnom receptu – od dve trećine kukuruznog brašna, jedne trećine pšeničnog i malo vode. Eksperimentisanje sa dodavanjem nekih svima poznatih sastojka ovom mamcu donelo je zanimljive rezultate.
Valjak (koji u nekim krajevima naše zemlje zovu i kulja, nokla, kačamak itd.) jedan je od najstarijih i najčešće korišćenih mamaca za šarana i druge ciprinide na rekama, kanalima i drugim tzv. otvorenim (»divljim«) vodama. Mnogi ribolovci prave ga i danas po klasičnom i veoma jednostavnom receptu, tako što dve trećine kukuruznog brašna i jednu trećinu pšeničnog prvo pomešaju (neki pri tom dodajući i malo vanilin-šećera, neke arome za kolače ili aleve paprike), a zatim zamese sa vodom tako da dobiju testo ujednačene konzistencije (ni premekano ni pretvrdo, već srednje žilavo), koje potom kuvaju u kipućoj vodi dok ne ispliva na površinu. I ja sam se dugo držao takvog postupka, a onda sam malo-pomalo počeo da eksperimentišem sa sastavom, te sam došao do jednog zanimljivog i lovnog valjka, koji je moguće dalje modifikovati, kako menjanjem sastojaka i njihovih međusobnih odnosa, tako i različitom dužinom i intenzitetom mešenja.
ŠTO VIŠE PŠENIČNOG brašna dodamo, to valjak postaje mekši i obrnuto, a većina šarandžija se slaže da je idealno napravljen ukoliko odskače od tvrde podloge, otprilike kao gumena loptica. Isprobavajući razne dodatke uz pomoć kojih bih mogao dobiti nešto drugačiji mamac, obojen, mirisan i privlačan za ribu, ustanovio sam da se odlični rezultati postižu ukoliko se dvema velikim šoljama kukuruznog brašna (što odgovara količini od oko 400 g) doda jedna šolja neke kvalitetne prihrane – npr. SBS Match Attract Stim (zelene boje) ili SBS Match Attract Sweet Fruit (crvena), kao i pola šolje mleka u prahu (kako bi valjak pri otapanju »maglio« vodu), a za mamac pogodnu konzistenciju mase postići ćemo blago pojačavajući dozu pšeničnog brašna sa jedne šolje na jednu i po... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 334, od 11.10.2013.)