Va­ljak za ša­ra­na i nje­go­ve srod­ni­ke ve­ći­na ov­da­šnjih pe­ca­ro­ša od­vaj­ka­da pra­vi po kraj­nje jed­no­stav­nom re­cep­tu – od dve tre­ći­ne ku­ku­ru­znog bra­šna, jed­ne tre­ći­ne pše­nič­nog i ma­lo vo­de. Eks­pe­ri­men­ti­sa­nje sa dodavanjem ne­kih svi­ma po­zna­tih sa­sto­jka ovom mamcu do­nelo je zanimljive rezultate.

Va­ljak (ko­ji u ne­kim kra­je­vi­ma na­še ze­mlje zo­vu i ku­lja, no­kla, ka­ča­mak itd.) je­dan je od naj­sta­ri­jih i naj­če­šće ko­ri­šće­nih ma­ma­ca za ša­ra­na i dru­ge ci­pri­ni­de na re­ka­ma, ka­na­li­ma i dru­gim tzv. otvo­re­nim (»di­vljim«) vo­da­ma. Mno­gi ri­bo­lov­ci pra­ve ga i da­nas po kla­sič­nom i ve­o­ma jed­no­stav­nom re­cep­tu, ta­ko što dve tre­ći­ne ku­ku­ru­znog bra­šna i jed­nu tre­ći­nu pše­nič­nog pr­vo po­me­ša­ju (ne­ki pri tom do­da­ju­ći i ma­lo va­ni­lin-še­će­ra, ne­ke aro­me za ko­la­če ili ale­ve pa­pri­ke), a za­tim za­me­se sa vo­dom ta­ko da do­bi­ju te­sto ujed­na­če­ne kon­zi­sten­ci­je (ni pre­me­ka­no ni pre­tvr­do, već sred­nje ži­la­vo), ko­je po­tom ku­va­ju u ki­pu­ćoj vo­di dok ne is­pli­va na po­vr­ši­nu. I ja sam se du­go dr­žao ta­kvog po­stup­ka, a on­da sam ma­lo-po­ma­lo po­čeo da eks­pe­ri­men­ti­šem sa sa­sta­vom, te sam do­šao do jed­nog za­ni­mlji­vog i lov­nog valj­ka, ko­ji je mo­gu­će da­lje mo­di­fi­ko­va­ti, ka­ko me­nja­njem sa­sto­ja­ka i nji­ho­vih me­đu­sob­nih od­no­sa, ta­ko i raz­li­či­tom du­ži­nom i in­ten­zi­te­tom me­še­nja.

nova verzija valjka

ŠTO VI­ŠE PŠE­NIČ­NOG bra­šna do­da­mo, to va­ljak po­sta­je mek­ši i obr­nu­to, a ve­ći­na ša­ran­dži­ja se sla­že da je ide­al­no na­pra­vljen uko­li­ko od­ska­če od tvr­de pod­lo­ge, ot­pri­li­ke kao gu­me­na lop­ti­ca. Is­pro­ba­va­ju­ći raz­ne do­dat­ke uz po­moć ko­jih bih mo­gao do­bi­ti ne­što dru­ga­či­ji ma­mac, obo­jen, mi­ri­san i pri­vla­čan za ri­bu, usta­no­vio sam da se od­lič­ni re­zul­ta­ti po­sti­žu uko­li­ko se dve­ma ve­li­kim šo­lja­ma ku­ku­ru­znog bra­šna (što od­go­va­ra ko­li­či­ni od oko 400 g) do­da jed­na šo­lja ne­ke kva­li­tet­ne pri­hra­ne – npr. SBS Match At­tract Stim (ze­le­ne bo­je) ili SBS Match At­tract Swe­et Fru­it (cr­ve­na), kao i po­la šo­lje mle­ka u pra­hu (ka­ko bi va­ljak pri ota­pa­nju »ma­glio« vo­du), a za ma­mac po­god­nu kon­zi­sten­ci­ju ma­se po­sti­ći će­mo bla­go po­ja­ča­va­ju­ći do­zu pše­nič­nog bra­šna sa jed­ne šo­lje na jed­nu i po... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 334, od 11.10.2013.)