Sko­balj je po pi­ta­nju pri­hra­na i aro­ma na ko­je do­bro re­a­gu­je znat­no iz­bir­lji­vi­ji od ve­ći­ne dru­gih vr­sta ci­pri­ni­da, ka­ko onih iz spo­ri­jih te­ku­ći­ca (de­ve­ri­ke, ba­bu­ške, ša­ra­na), ta­ko i onih iz br­žih vo­da (mre­ne, plo­ti­ce i no­sa­re [šljivara]). To či­ni pe­ca­nje kom­pli­ko­va­ni­jim, ali za mno­ge ri­bo­lov­ce, po­put me­ne, baš to da­je do­dat­nu draž nad­mu­dri­va­nju sa ovom bor­be­nom ri­bom, či­je po­na­ša­nje če­sto ni­je mo­gu­će pred­vi­de­ti.

Ne­ret­ko se mo­že ču­ti, čak i od is­ku­snih sko­ba­lja­ša, da ba­ca­nje pri­ma­me u br­zu vo­du ne­ma ni­ka­kvog smi­sla, tj. da ne do­no­si bo­lje ulo­ve sko­ba­lja, te da pred­sta­vlja sa­mo be­smi­sle­no tro­še­nje nov­ca. Me­đu­tim, du­go­go­di­šnjim eks­pe­ri­men­ti­sa­njem sam utvr­dio da ne­ke hra­ne ne­po­bit­no pri­vla­če »no­so­nju«. U na­red­nim re­do­vi­ma ob­ja­sni­ću ka­ko i od ko­jih kom­po­nen­ti pra­vim jed­nu od njih, ko­ju sa pod­jed­na­kim uspe­hom ko­ri­stim to­kom le­ta i je­se­ni.

Jesenji specijalitet

A. Osno­vu mog omi­lje­nog mik­sa či­ne dve hra­ne re­no­mi­ra­ne bel­gij­ske fir­me Van den EyndeRi­ver Ace i He­avy Spe­cial. Uz Tur­bo, to su dve naj­te­že VdE sme­se, na­me­nje­ne pri­vla­če­nju ri­ba dna na br­zim i du­bo­kim re­ka­ma. Iz­u­zet­no do­bro se le­pe i upi­ja­ju mno­go vi­še vo­de od ve­ći­ne dru­gih pri­hra­na.

B. Glav­ni do­da­tak je »bra­šno od si­ra«. Za hra­nu pra­vlje­nu za po­tre­be ovog pri­lo­ga upo­tre­bio sam pro­iz­vod mar­ke Lan­tos Mix, ko­ji je iz­u­zet­no sit­ne struk­tu­re, pri­lič­no le­pljiv i ima ja­ku aro­mu. On se iz­u­zet­no do­bro sje­di­nju­je sa dru­gim kom­po­nen­ta­ma i da­je ma­si pre­po­zna­tljiv i do­mi­nan­tan mi­ris... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 337, od 22.11.2013.-)