Skobalj je po pitanju prihrana i aroma na koje dobro reaguje znatno izbirljiviji od većine drugih vrsta ciprinida, kako onih iz sporijih tekućica (deverike, babuške, šarana), tako i onih iz bržih voda (mrene, plotice i nosare [šljivara]). To čini pecanje komplikovanijim, ali za mnoge ribolovce, poput mene, baš to daje dodatnu draž nadmudrivanju sa ovom borbenom ribom, čije ponašanje često nije moguće predvideti.
Neretko se može čuti, čak i od iskusnih skobaljaša, da bacanje primame u brzu vodu nema nikakvog smisla, tj. da ne donosi bolje ulove skobalja, te da predstavlja samo besmisleno trošenje novca. Međutim, dugogodišnjim eksperimentisanjem sam utvrdio da neke hrane nepobitno privlače »nosonju«. U narednim redovima objasniću kako i od kojih komponenti pravim jednu od njih, koju sa podjednakim uspehom koristim tokom leta i jeseni.
A. Osnovu mog omiljenog miksa čine dve hrane renomirane belgijske firme Van den Eynde – River Ace i Heavy Special. Uz Turbo, to su dve najteže VdE smese, namenjene privlačenju riba dna na brzim i dubokim rekama. Izuzetno dobro se lepe i upijaju mnogo više vode od većine drugih prihrana.
B. Glavni dodatak je »brašno od sira«. Za hranu pravljenu za potrebe ovog priloga upotrebio sam proizvod marke Lantos Mix, koji je izuzetno sitne strukture, prilično lepljiv i ima jaku aromu. On se izuzetno dobro sjedinjuje sa drugim komponentama i daje masi prepoznatljiv i dominantan miris... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 337, od 22.11.2013.-)