Va­ra­li­ča­re­nje so­ma ni­je no­va di­sci­pli­na na na­šim vo­da­ma, ali se za taj vid ri­bo­lo­va ipak opre­de­lju­je mno­go ma­nje ri­bo­lo­va­ca ne­go za blin­ke­ri­sa­nje štu­ke ili smu­đa, a još su re­đi oni ko­ji su sprem­ni da jav­no ot­kri­ju svo­ja za­pa­ža­nja i taj­ne. Ovog pu­ta sa či­ta­o­ci­ma Ri­bo­lo­va svo­ja is­ku­stva de­li va­ra­li­čar ko­ji se po­sled­njih go­di­na pre­te­žno po­sve­tio lo­vu naj­ve­će evrop­ske slat­ko­vod­ne ri­be na re­ci

De­ve­ri­ka je jed­na od naj­po­pu­lar­ni­jih vr­sta be­le ri­be, iz­me­đu osta­log i za­to što mo­že do­sti­ći te­ži­nu od ne­ko­li­ko ki­lo­gra­ma. Me­đu­tim, da bi­smo do­bi­ja­li te krup­ne je­din­ke, a ne znat­no broj­ni­je ma­nje de­ve­ri­ke, mo­ra­mo se ma­lo po­tru­di­ti i to­me pri­la­go­di­ti sve ele­men­te svog pri­stu­pa, pa i iz­bor pri­ma­me i na­či­na nje­nog pla­si­ra­nja

Sva­kom ko du­že pe­ca gr­ge­če do­go­di­lo se si­gur­no u vi­še na­vra­ta da ne­ko vre­me ima uda­rac za udar­cem, a da on­da ova ću­dlji­va ri­ba od­jed­nom pre­sta­ne da se ja­vlja, kao da je ne­sta­la. Ta­kvu si­tu­a­ci­ju ne mo­že­mo spre­či­ti, ali sre­ćom po­sto­ji ne­ko­li­ko na­či­na da pro­na­đe­mo ri­be ras­po­lo­že­ne za je­lo i da na­sta­vi­mo da ih hva­ta­mo 

Na pre­la­zu zi­me u pro­le­će ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca sa te­ku­ći­ca mren­skog re­gi­o­na ci­lja­no ju­ri sko­ba­lja. Ima, me­đu­tim, i onih ko­ji u ovom pe­ri­o­du ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ju kle­na, jed­no­stav­nim pri­stu­pom i na la­ko do­stu­pan ma­mac, a po­sti­žu iz­van­red­ne re­zul­ta­te

U periodu kada sasvim sitna riba nije aktivna, a ona krupnija ume da se grupiše na mestima pogodnim za prezimljavanje, oni ri­bo­lovci kojima niske temperature i višesatno sedenje na obali za nekoliko trzaja ne predstavljaju problem kreću u potragu za ve­li­kim klenovima. Naš ekspert za fider i specijalist pristup ovog puta je u tome imao sjajnog saborca u vrsnom plovkarošu