Ot­ka­ko su ri­bo­lov­ci spo­zna­li da se sve broj­ni­ji tol­sto­lo­bik mo­že sa­svim re­gu­lar­no ci­lja­no pe­ca­ti i da se još pri tom mo­že za ne­ko­li­ko sa­ti uhva­ti­ti i dvo­ci­fre­ni broj krup­nih ri­ba, ve­li­kom br­zi­nom se usa­vr­ša­va­ju svi seg­men­ti ta­kvog ri­bo­lo­va, a pre sve­ga dva ključ­na – pri­hra­na i si­ste­mi.

Sve ve­ći broj en­tu­zi­ja­sta pot­pu­no vo­lon­ter­ski ure­đu­je i či­sti ri­bo­lov­ne vo­de i pri­o­ba­lje, or­ga­ni­zu­je nji­ho­vo ču­va­nje, bo­ri se pro­tiv za­ga­đe­nja, pro­mo­vi­še ri­bo­lov me­đu naj­mla­đi­ma i na dru­ge na­či­ne ra­di na po­bolj­ša­va­nju uslo­va za pe­ca­nje u Sr­bi­ji. Ne­ki ko­ri­sni­ci se u ta­kve ak­ci­je i sa­mi uklju­ču­ju, ne­ki ih po­ma­žu, ali se ve­ći­na (po­go­to­vo jav­na pred­u­ze­ća) ne in­te­re­su­je ni za šta dru­go osim za kon­tro­li­sa­nje po­se­do­va­nja do­zvo­la i nji­ho­vu pro­da­ju

Ri­bo­lov­ci ko­ji pe­ca­ju štu­ku, bi­lo na va­ra­li­ce ili na pri­rod­ne mam­ce, oba­ve­zno ko­ri­ste na oštre zu­be te gra­blji­vi­ce ot­por­ne pred­ve­ze. U po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na u upo­tre­bu su ušli mno­gi ma­te­ri­ja­li, ali su i da­lje naj­za­stu­plje­ni­je saj­li­ce na­pra­vlje­ne od če­lič­ne ži­ce, ka­ko ku­pov­ne, ta­ko i one iz do­ma­će ra­di­no­sti. Ka­da su do­bro na­pra­vlje­ne, one su iz­u­zet­no po­u­zda­ne i do­bar su iz­bor u ve­ći­ni si­tu­a­ci­ja, ali ni­je sa­svim sve­jed­no ka­kvu će­mo saj­lu ko­ri­sti­ti

Pre­ci­zno i re­dov­no hra­nje­nje, iz­bor te­re­na, mi­kro­lo­ka­ci­je i do­ba da­na, kao i si­ste­ma, hra­ni­li­ce i udi­ce, ne­ki su od či­ni­la­ca ko­ji mo­gu pre­sud­no uti­ca­ti na na­še re­zul­ta­te ka­da na­sto­ji­mo da se­lek­tiv­no pe­ca­mo ve­li­ke de­ve­ri­ke, pa na sve po­bro­ja­no, a i mno­go šta dru­go, tre­ba obra­ti­ti pa­žnju

U pe­ri­o­du pred mrest sko­balj na­pu­šta zi­mov­ni­ke, pa ga je te­že pro­na­ći i lo­vi­ti u ve­li­kim ko­li­či­na­ma ne­go to­kom naj­hlad­ni­jeg de­la se­zo­ne, ka­da je gru­pi­san na ma­lom pro­sto­ru. Ako nam pe­ca­nje, uz to, za­kom­pli­ku­je vi­sok vo­do­staj, pa se na sve na­do­ve­že i mno­štvo do­sad­ne sit­ne ri­be, is­hod mo­že bi­ti pri­lič­no ne­iz­ve­stan. Ali uz ma­lo tru­da i eks­pe­ri­men­ti­sa­nja, sve te po­te­ško­će mo­gu se pre­va­zi­ći